Тръгна надпревара с идеи за законови промени след катастрофата край Ямбол

Малко след трагичната катастрофа край Ямбол, отнела живота на 16 души, в четвъртък депутати и представители на автомобилни сдружения излязоха с един куп предложения за законови промени, които да гарантират безопасността на превозите.

Председателят на парламентарната комисия по транспорт Йордан Мирчев (НДСВ) първо настоя да се отложи планираното за днес разглеждане на промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат редица ограничения за шофьори без стаж. Мотивът му беше, че "те не решават проблемите на безопасността".

Проблемът според него бил, че "не се осъществява контрол по Закона за автомобилните превози, нито се извършва регулиране по Закона за движение по пътищата". Затова Мирчев предложи да се създаде нов орган, който да контролира тази дейност. Мирчев настоя да се отпуснат средства за монтирането на камери за следене на трафика. МВР планира да постави 16 такива съоръжения, но според Мирчев това е крайно недостатъчно. "Не 16, а 600 и повече трябва да въведем", смята той.

След изказването му от Националния съюз на превозвачите (НСП) излязоха с изявление, че незабавно трябва да се приемат промените в Закона за движение по пътищата.

Автобусните превозвачи освен това искат промените в законодателството да засягат възрастта на шофьорите и на автобусите.

"Колкото повече приемането на тези промени се бави, толкова повече човешки живот ще загуби България. Всяка тежка катастрофа показва безхаберието на управляващите - стари пътища, стари абтомобили, липса на технически контрол, се посочва в съвместно съобщение на НСП и Гражданско движение ДНЕС. Според тях техническите прегледи са част от мрежата от всеобща корупция.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?