Тръгна нова серия протести срещу скъпите горива

Недоволни шофьори заплашиха да блокират "ГКПП "Калотина" следващата неделя

Недоволните от скъпите горива се заканиха да продължат с протестите, сн. БГНЕС

Нова серия протести срещу скъпите бензин и дизел предприеха в неделя организаторите на миналогодишните автошествия из цялата страна против високите цени на горивата и на монопола на "Лукойл". В неделя пред сградата на парламента в столицата се събраха не повече от стотина автомобила, а в Пазарджик в протеста се включиха около 50 коли.

Протестиращите поискаха от държавата да се възползва от механизмите, с които разполага, за да ограничи тръгналите отново нагоре цени на горивата. Те се заканиха да продължат с демонстрациите следващата неделя и дори да блокират пътя към граничния пункт "Калотина" и други ключови пътища.

 

Акцията пред народното събрание продължи около половин час, след което автомобилите поеха към Орлов мост, където предизвикаха временна блокада на движението към цариградско шосе. Стигна се и до бой със снежни топки, които полетяха към полицаите, но сблъсъците с униформените бяха кратки и вяли.

 

Участниците в протеста бяха ограничени от полицията в диапазона между сградата на БАН и улица "Цар Иван Шишман". Засилено бе присъствието на служителите на реда и около сградата на Народното събрание, където екипи на жандармерията, на пътна и на охранителна полиция не допускат пренасянето на протеста до сградата на парламента.

.

Недоволните от монопола на единствената рафинерия у нас коментираха, че при средна цена около 1.40 евро на литър гориво в Европа, минималната заплата е около 1000 евро. В България, при цена на горивото 1.27 евро, минималната заплата е малко над 120 евро.

 

Някои от протестиращите дори бяха залепили на колите си сравнителни данни за цените на литър гориво в Австрия, Германия, Ирландия, Италия и България, както и сравнение на минималните работни заплати в тези държави. Гражданите издигнаха лозунги: "Не сме ЛУК-ови глави!", "Искаме цени, равни на стандарт", "Ние сме силни, защото сме заедно!".

 

Повече от 50 автомобили се включиха в днешния протест срещу високите цени на горивата, организиран в Пазарджик. В шествието участват също автомобили на фирми за таксиметрови услуги и автоинструктори. Сред протестиращите има и пешеходци. Шествието преминава през централни улици на града.

 

От областна дирекция на МВР уведомиха, че са предприети всички необходими мерки за недопускане на прояви, нарушаващи обществения ред и за предотвратяване на предпоставки за пътнотранспортни произшествия.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?