Тръгна официално разследване срещу бившия френски премиер

Тръгна официално разследване срещу бившия френски премиер

Официално разследване започна срещу бившия министър-председател на Франция Доминик дьо Вилпен, част от което се води заради клевета срещу настоящия френски президент Никола Саркози, предадоха световните агенции.

Срещу 53-годишния бивш премиер върви следствие за укриване на кражба, злоупотреба със служебно положение и съучастие при използване на фалшиви документи, уточни адвокат Люк Бросоле.

В петък дьо Вилпен бе разпитан от съдиите Жан-Мари д'Юи и Анри Пон, които разследват случая с отправени  обвинения за незаконни доходи, получавани от видни френски политици, сред които и сегашният президент и бивш министър на вътрешните работи Никола Саркози.

Аферата "Клиърстрийм" избухна през 2004 г., когато с анонимни писма до френски магистрат бяха изпратени списъци с имена на френски политици, за които се твърдеше, че разполагат с банкови сметки в люксембургската клирингова къща "Клиърстрийм", свързани с продажбата през 1991 г. на фрегати на Тайван.

В хода на разследването се изясни, че анонимните обвинения срещу политиците са лъжливи. Името на Доминик дьо Вилпен изплува, след като бяха възстановени данните от компютъра на генерала от френските спецслужби в оставка Филип Рондо.

От тези документи станало ясно, че поръчители на клеветническата компания могат да бъдат дьо Вилпен и бившия президент на страната Жак Ширак. Корупционният скандал трябваше да дискредитира Саркози, който бе основен конкурент на дьо вилпен и Ширак във вътрешнопартийните и президентските избори.

По-рано в офиса на дьо Вилпен и неговия дом бяха  направени обиски. Самият той пожела да получи междинен статут – между свидетел и заподозрян, за да има възможност за достъп до досието и защитата си. Ширак отказа да дава каквито и да било показания, позовавайки се на конституционното си право да не отговаря за действията си по време на заемането на президентския пост.

В петък дьо Вилпен отново отрече да е участвал в скандала с фалшивия списък. "Никога не съм нареждал разследване на политически личности и не съм участвал в каквито и да било политически маневри", заяви той пред журналисти.

Разследването срещу бившия премиер се приема като първата стъпка към повдигането на официални обвинения.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?