Тръгна официално разследване срещу бившия френски премиер

Тръгна официално разследване срещу бившия френски премиер

Официално разследване започна срещу бившия министър-председател на Франция Доминик дьо Вилпен, част от което се води заради клевета срещу настоящия френски президент Никола Саркози, предадоха световните агенции.

Срещу 53-годишния бивш премиер върви следствие за укриване на кражба, злоупотреба със служебно положение и съучастие при използване на фалшиви документи, уточни адвокат Люк Бросоле.

В петък дьо Вилпен бе разпитан от съдиите Жан-Мари д'Юи и Анри Пон, които разследват случая с отправени  обвинения за незаконни доходи, получавани от видни френски политици, сред които и сегашният президент и бивш министър на вътрешните работи Никола Саркози.

Аферата "Клиърстрийм" избухна през 2004 г., когато с анонимни писма до френски магистрат бяха изпратени списъци с имена на френски политици, за които се твърдеше, че разполагат с банкови сметки в люксембургската клирингова къща "Клиърстрийм", свързани с продажбата през 1991 г. на фрегати на Тайван.

В хода на разследването се изясни, че анонимните обвинения срещу политиците са лъжливи. Името на Доминик дьо Вилпен изплува, след като бяха възстановени данните от компютъра на генерала от френските спецслужби в оставка Филип Рондо.

От тези документи станало ясно, че поръчители на клеветническата компания могат да бъдат дьо Вилпен и бившия президент на страната Жак Ширак. Корупционният скандал трябваше да дискредитира Саркози, който бе основен конкурент на дьо вилпен и Ширак във вътрешнопартийните и президентските избори.

По-рано в офиса на дьо Вилпен и неговия дом бяха  направени обиски. Самият той пожела да получи междинен статут – между свидетел и заподозрян, за да има възможност за достъп до досието и защитата си. Ширак отказа да дава каквито и да било показания, позовавайки се на конституционното си право да не отговаря за действията си по време на заемането на президентския пост.

В петък дьо Вилпен отново отрече да е участвал в скандала с фалшивия списък. "Никога не съм нареждал разследване на политически личности и не съм участвал в каквито и да било политически маневри", заяви той пред журналисти.

Разследването срещу бившия премиер се приема като първата стъпка към повдигането на официални обвинения.

Споделяне

Още от Свят