Тръгна първото дело за законността на “царската” реституция

Административният съд в Пловдив даде ход на делото по жалбата на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза срещу отказа на пловдивския областен управител Тодор Петков да им реституира резиденция “Кричим”.

На практика това е първото дело за законността на “царската” реституция, което влиза в съд, тъй като аргументите срещу връщането на “Кричим”, посочени от Тодор Петков, важат за всички останали реституирани имоти на Сакскобургготски. Това са липсата на закон за тази реституция  извършването ѝ само въз основа на конституционно решение от 1998 г.; неизяснената собственост на имотите, които по документи се водят на бившето интендантството.

В понеделник съдът поиска допълнителни доказателства по казуса. Възложена е експертиза за идентификация на оспорвания имот, както и предоставяне на данни от геодезическото заснемане на обекта, осъществено през 2004 г. по нареждане на бившия областен управител от правителството на НДСВ Гьока Хаджипетров

От страната на областната управа освен юристконсултът  Диана Тодорова пред съда се яви и професор Владимир Петров. Той е смятан за доайен на вещното право у нас и е един от юристите, който заяви неведнъж категорично становище срещу “царската” реституция

Според областната управа е невъзможно да се индивидуализират имотите, посочени от Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза в искането за реституция. Юристконсулт Тодорова представи пред съда писмо от кметицата на с. Куртово Конаре, в което се твърди, че описаните в искането за реституция местности не съществуват в проверените архиви от 1911 г. до 1948 г.

Софийската адвокатка на Симеон Ели Христова представи част от описа за отнетите вещи при национализацията, която засяга Кричим, както и 5 снимки от 1952 г. на бетонната ограда на имението в с. Куртово Конаре. Според нея, можело да се индивидуализират части от имота.

Съдът назначи вещо лице, което трябва да направи експертиза за съответствие на имота. То лице ще получи съдебно удостоверение за достъп до резиденция Кричим, която в момента се охранява от НСО и входът на външни лица е забранен.

Следващото заседание по делото е на 15 ноември, докогато областната управа трябва да представи исканите документи, а вещото лице да е извършило експертизата.

.

Споделяне

Още по темата

Още от България