Тръгна петиция срещу прибързаната пенсионна антиреформа

Двеста протестиращи поискаха оставката на финансовия министър

Около 200 души излязоха на протест в петък пред Народното събрание с искане за оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради промените в пенсионната система и блокираха движението по булевард "Цар Освободител". В същото време в социалните мрежи бе пусната подписка под петиция против прибързаната антиреформа в пенсионния модел.

Протестът се сформира към 13 часа. Гражданите скандираха "Кой поръча? Кой подписа? Кой?". Демонстрантите носеха плакати с надписи "Горанов да си ходи" и викаха "Мафия".

Сред протестиращите могат да се видят ръководители на едни от най-големите пенсионни фондове в страната, които твърдят, че са на площада като граждани. Демонстрантите твърдят, че предложените промени от ГЕРБ ще имат дългосрочен негативен ефект върху пенсионната система и икономиката.

Малко преди 14 часа на протеста имаше и напрежение. Това се случи заради шофьор, който блокира движението по булеварда и се покатери да протестира върху автомобила си. Скоро след това той беше свален и отведен от полицията. Малко след това протестиращите блокираха движението пред парламента.

"Няма никаква причина да се бърза, защото вноските във фондовете се правят ежемесечно, но те не са годишни. Т.е., ако е толкова хубаво, може да се вземе решение до 31-ви март и да започнат от 1-ви април. Няма нито една причина това да се прави на Коледа", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР. Велев също беше на протеста.

Несъгласните с намерението на ГЕРБ може да подкрепят петицията, чийто текст гласи:

"Противопоставяме се на намеренията за промени в пенсионната система в посока намаляване на спестяванията в лични пенсионни сметки. Това е поредна стъпка към ренационализация на средствата, спестявани от милиони граждани в течение на 14 години.

Решенията за подобни действия са взети прибързано преди дни на среща със синдикатите с неясни за обществеността аргументи. Подобни намерения няма в партийни предизборни програми, в коалиционно споразумение или в правителствена програма. Публично и професионално обсъждане не е имало.

Необмислените популистки промени ще бъдат вредни за бъдещите пенсии на хората, за финансовата стабилност на държавата и ще забавят икономическия растеж. Настояваме те незабавно да бъдат спрени и да започне широка дискусия за цялостна реформа в пенсионния модел съгласно най-добрите практики в развитите държави".

Реакцията идва, след като в 8.30 часа сутринта шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи на председателския съвет в НС, че промените, предвиждащи българите да избират дали да се осигуряват само в НОИ или да останат и в частен фонд, ще бъдат отложени за март.

По-късно се стигна до няколко драматични обрата в позицията на ГЕРБ. В крайна сметка стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов все пак е успял да убеди премиера Бойко Борисов, който е в Брюксел, да даде зелена светлина за гласуване на законопоректа в пленарната зала още в петък.

Това се случва, въпреки съпротивата на коалиционните партньори от Реформаторския блок и АБВ, както и на работодателски организации, експерти и граждани. "Залата ще реши", заяви председателят на правната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

В четвъртък вечерта се състоя първият протест срещу идеите на ГЕРБ. Близо 500 души се събраха пред правителството с настояване най-голямата партия във властта да оттегли своето предложение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?