Тръгна петиция за пенсионирането на шефа на НИМ Божидар Димитров

Тръгна петиция за пенсионирането на шефа на НИМ Божидар Димитров

Петиция за пенсионирането на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров събра няколкостотин подписа за часове в четвъртък. Инициатор на подписката е професорът по културна антропология в Софийския университет "Климент Охридски" Ивайло Дичев, който критикува публично професора за начина, по който рекларима българската история и култура.

"Настояваме Божидар Димитров (роден 1945 г.) да бъде пенсиониран от поста директор на НИМ. Този човек обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи", се посочва в мотивите към подписката.

Освен това се допълва, че Димитров "обижда вярващите християни с езически измишльотини, както и публичния морал с гордостта си от това, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, с конюнктурната смяна на политически убеждения, с грубиянското си поведение в медиите”.

Повод за скандала стана акцията около промотираната като "чудотворна жива вода", бликнала от кладенец до Голямата базилика в Плиска, която трябваше да се раздава на Голяма Богородица заедно с в. "Стандарт" в будките на Lafka.

Преди ден обаче премиерът Бойко Борисов, който преди това беше окъпан с "животворната" вода от Димитров, забрани всички комерсиални инициативи, свързани с археологическите обекти в старата столица Плиска.

Находките на Димитров край Плиска и това лято предизвикаха недоволство сред научната общност, която за пореден път го обвини в подмяна на науката с евтини сензации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?