Тръгна плащането на фермерските субсидии

От понеделник е започнало нареждането на банковите преводи с евросубсидиите и националните доплащания по сметките на фермерите, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Часова по-рано от Асоциацията на земеделските производители в България обявиха, че са готови да започнат протести на 17 декември, ако не тръгнат плащанията за обработван декар и за отглеждани животни и се водят преговори и с други агроорганизации за включване на демонстрациите.

Фермерите се оплакаха, че не е спазено обещанието даването на парите да тръгне от 5 декември, след като България не успя да се възползва и от решението на Европейския съюз за авансово предоставяне на 70 на сто от директните фермерски плащания от началото на октомври заради кризата. Найденов пък се оправда със забавяне на превода на парите от Министерството на финансите към фонд “Земеделие“.

Задържането на субсидиите обаче удря дребните стопани, които разчитат на тези средства, за да си погасят заемите за семена и препарати, посочват от асоциацията.

Още през декември животновъдите ще получат обещаните 61 млн. лв. за национални доплащания за 2009 г., заяви агроминистърът. В системата ИСАК са заредени 30 000 заявления, по които банковите преводи се нареждат от днес.

За отглеждано говедо ще се изплащат 132.60 лв. субсидия, за овце и кози за мляко ще се дадат по 29.73 лв. Това са първите преки субсидии, които фермерите ще получат за отглеждане на животните, след като само за два месеца беше разработена и утвърдена легитимна процедура за изплащане на помощите на глава животно.

През 2009 г. бюджета за животновъдите е в размер на 84 млн. лв., от които 61 млн. лв. плащания за глава добитък, 15 млн. лв. разпределени за качествено мляко и 8 млн. лв. за генофонд, допълниха от МЗХ.

Догодина животновъдите ще получат общо 135.7 млн. лв. при искани от тях 90 млн. лв. Ръстът в сравнение с предходната година е с над 60 на сто, информира Найденов.

От сумата 70 млн. лв. са националните доплащания за глава добитък, 22 млн. лв. от директните плащания на ЕС, 3.7 млн. лв. допълнителни средства от ЕС за подпомагане на млечния сектор, 20 млн. лв. помощи de minimis (плащане на ферма) и 20 млн. лв. държавни помощи под вид на инвестиции за модернизация на фермите.

За земеделските производители през декември са осигурени 503 млн. лв. С тях на всички производители ще бъде изплатен пълният размер на европейската субсидия на декар плюс част от националното доплащане за обработка на земята. Останалата част от субсидиите ще бъде изплатена през януари и февруари 2010 г., обеща Найденов.

Той обясни още, че по схемата за единно плащане на площ ще се изплащат по 23.78 лв. на декар, от които 16.23 лв. е европейската субсидия, а 7.55 лв. е националното доплащане от бюджета.

До края на годината ще бъдат изчистени всички застъпвания на площ, така че в началото на 2010 г. Фонд “Земеделие” да може да изплати субсидии на декар и на ощетените земеделски производители. Като процент застъпванията тази година са изключително малко – под 1%. От 95 000 такива бяха констатирани в 10 500 заявления като към момента само по 1500 застъпвания правните казуси се изчистват.

През декември ще бъдат изплатени 416 млн. лв. европейското финансиране и 87 млн. лв. национално доплащане.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес