Тръгна подписка срещу ДДС върху книгите и учебници

Тръгна подписка срещу ДДС върху книгите и учебници

Стотици се подписаха в подкрепа на кампанията за премахване на данъка върху добавената стойност (ДДС) върху книгите и въвеждането на ДДС върху учебниците и учебните помагала, предвидено в проектозакона за ДДС, одобрен от Министерски съвет.

Инициативата, организирана от асоциация "Българска книга", започна в сряда в градинката пред паметника на Св. Климент Охрдиски в столицата и ще продължи до петък. Подписи ще се събират и във някои библиотеки и книжарници в София.

Пред паметника на Св.Климент Охридски беше поставен плакат с надпис "Трябва ли да чакаме българската книга да влезе в списъка на изчезващите видове?, а организаторите раздаваха листовки с надпис: „Да кажем „не” на ДДС-то върху знанието”.

Според асоциация "Българска книга" ако се премахне 20-процентния ДДС върху книгите, се очаква цените им да намалеят с 10 на сто, а потреблението им да се увеличи също с 10 на сто. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на хонорарите на писателите и преводачите, които в момента са много ниски, посочват от организацията. Според нейните представители, в повечето европейски страни няма такъв данък.

От комисията по образование обаче заявяват, че въвеждането на ДДС върху книгите и учебниците е изискване на Европейския съюз.

Директивата за хармонизиране на данъчното ни законодателство с това на ЕС е причината за предлагания 20-процентен ДДС върху търговията с книги и учебници, заяви заместник-председателят на комисията по образование и депутат от НДСВ Татяна Калканова за Дарик радио.

“Прякото прилагане на директивата означава, че биха се освободили учебниците от начисляване на ДДС тогава, когато училището ги закупува и продава на своите ученици”, подчерта Калканова.

В момента с ДДС се облагат книгите, а според закона за данъчното облагане, който бе одобрен от Министерски съвет и внесен в парламента, се предвижда и 20% данък върху учебниците и учебните помагала.

Споделяне

Още от България