Тръгна подписка срещу закриването на Центъра по тракология към БАН

Подписка в защита на Центъра по тракология "Професор Александър Фол" тръгна в Интернет. В нея се изразява безпокойство от това, че ръководството на Българската академия на науките възнамерява да закрие центъра и още няколко хуманитарни института в рамките на предстоящата реформа.

В петицията, адресирана до министъра на образованието Сергей Игнатов, се настоява Центърът по тракология "Проф. Александър Фол" да остане самостоятелна научна институция в рамките на БАН.

"От наши приятели и колеги учени знаем, че Вие и Министерският съвет на България подкрепяте запазването на Центъра, както и на още няколко хуманитарни института, които ръководството на БАН не желае да съхрани", се казва в писмото до министъра.

"Надяваме се, че Вие и останалите членове на Министерския съвет ще намерите възможност да попречите на шепа хора, облечени във власт, да се разпореждат с културното наследство и изучаването му, което не принадлежи само на България, но и на света", се посочва в писмото.

В същото време от централното управление на БАН съобщиха, че преструктурирането в организацията ще бъде обявено на 25 януари и все още не може да се каже кои от 69-те звена и институти ще бъдат слети с други или закрити.

Споделяне

Още по темата

Още от България