Тръгна прокурорска проверка на колекциите на Васил Божков и Димитър Иванов

Тръгна прокурорска проверка на колекциите на Васил Божков и Димитър Иванов

Първите антични колекции, които главният прокурор Борис Велчев ще провери, са тези на Васил Божков, собственик на “Нове холдинг”, и Димитър Иванов, издател на вестник “Земя”. Двамата са известни като най-големите колекционери на антики. Това съобщи самият Велчев пред журналисти в сряда.

Частните колекции са първата самостоятелна акция на новия главен прокурор, който вече разпореди проверка за незаконна търговия с културно-исторически ценности и злоупотреби с паметници на историческото наследство. Повод за това е обирът в историческия музей във Велико Търново, от който бяха изнесени монети на обща стойност от 2 млн. лв.

Велчев обясни, че засега прокуратурата работи по версията за безстопанственост на музея и не може да се изключи възможността да се повдигнат обвинения срещу служителите му.

Проверката на колекциите на Димитър Иванов и Васил Божков е част от общите действия на прокуратурата и не е насочена към собствениците им. Главният прокурор коментира, че ”щом тези две колекции са най-символните в страна, то те ще бъдат проверени първи”.

По думите му, той знае за това кои са най-големите колекционери на антики в България от информацията, изнесена от медиите.

“Някак несериозно ми звучи, че нямало пари за охрана и затова се стигнало до изчезването на монетите”, коментира главният прокурор обира в старопрестолния град. Според него обаче все още е рано да се твърди нещо конкретно, защото може да се окаже, че всички мерки са взети и монетите пак са изчезнали.

При срещата си главния прокурор Борис Велчев в неделя, Демократи за силна България (ДСБ) настояха за разследвания за вещно укривателство срещу Васил Божков, Димитър Иванов,  издателят на вестник  “Дума” Петър Манджуков и на брата на бившият главен прокурор Никола Филчев – Ангел Борисов, тъй като

Опасност от засилен износ на културни паметници

Най-важната цел на разпоредената проверка е пресичането на иманярството и контрабандния износ на паметници на културата, преценка за надеждността на охрана на музеите, както и да се установи неизгодната замяна на монети от музейните фондове.

“Аз не изключвам да се установи, че няма нарушения, но някои колекции може да са незаконни и това трябва да се провери”, каза главният прокурор като добави, че частните сбирки в страната са между 10 и 15 хиляди.

Велчев допусна, че заради започващите проверки би могло да се стигне до голям износ в чужбина на паметници на културата.

Той заяви, че ще бъдат прегледани и всички дела, заведени за иманярство и присъдите, които са постановени по тях.

“Искам да сметнем тези цифри и да ги поставим на фона на иманярството. Аз мисля, че резултатите няма да са добри”, добави Велчев.

Към момента не е ясно до къде може да стигне проверката на хазартния бос Васил Божков и издателя Димитър Иванов, особено в контекста на натиска от Европейския съюз за реални действия срещу високите нива на организираната престъпност и корупцията.

Преди Нова година някои западни медии писаха, че ЕС има неофициален регистър на български престъпни босове и иска срещу тях да бъдат предприети някакви действия преди следващото преразглеждане на напредъка на България за европейско членство през май т.г.

Световната служба на ББС излъчи материал, в който се твърдеше, че списъкът на Брюксел се оглавява от човек, който “изглежда уважаван бизнесмен, чието състояние е натрупано от застрахователния и хазартния бизнес”.

“Беше ми казано, че когато името му се спомене пред служители на вътрешното министерство, те започват да треперят. Европейският съюз се опасява ,че този господин и неговите колеги са защитавани от хората, които трябва да ги арестуват”, посочи журналистът Малкълм Брабънт в материала, излъчен от ББС.

Нумизмат любител

В сряда Велчев показа пред журналистите собствената си нумизматична колекция, която определи като “скромна”. Сбирката бе подредена в три плика с около 20-25 монети във всеки един от тях. Според Борис Велчев в нея има няколко наистина ценни монети, но не толкова, че да бъдат изложени в музей.

Публичното показване на колекцията пред журналистите бе провокирано от изказването на пловдивския общински съветник Димитър Костов предния ден, че Велчев е един от най-сериозните нумизмати в страната и притежава солидна колекция от римски сестерции и сребърни денари. По този повод нумизмати коментираха, че акцията на главния прокурор срещу иманярската мафия е нелогична.

Борис Велчев коментира, че “не знае как се опровергават отрицателни факти” и никога не е виждал хората, които му приписват тези огромни колекции. Той подчерта, че тези хора също никога не са го виждали и едва ли биха го разпознали преди публичната известност, която е придобил с новия си пост.

Велчев каза, че посещавал аукционите за антики и монети с нумизматична стойност по време на престоите си във Велико Търново.

“Мъчех се да се сетя колко често съм посещавал аукционите, които са иманярски тържища в Търново и се сетих за три-четири пъти и то, когато не са съвпадали с лекциите ми в университета. Проявявал съм любопитство”, каза Велчев.

“Аз съм член на Българското нумизматично дружество от 1986 година, но от 4-5 години не съм се занимавал активно с колекционерство. Когато разбрах, че не мога да стана истински колекционер, защото ми липсват предпоставките за това, реших да стана колекционер на нумизматична литература”, обясни главният прокурор.

Той уточни, че от две години работи по книга за наказателно-правния режим при опазването на паметниците на културата.  

Споделяне

Още по темата

Още от България