Тръгна проверка плащат ли си фирмите таксите за опаковки

Тръгна проверка плащат ли си фирмите таксите за опаковки

Регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ) са започнали проверка в цялата страна дали производителите и вносителите на опаковани продукти си плащат продуктовите такси заради образуването на различните видови отпадъци, съобщиха от столичната екоинспекция в петък .

Инспектират се както фирмите, които членуват в няоя от петте лицензирани организации за оползотваряването на отпадъците от опаковки, така и онези производители или дистрибутори, които сами си изпълняват ангажиментите по разделното събиране на опаковките и частичното им рециклиране.

Според законодателството, ако фирмите не изпълняват ангажиментите си по оползотворяване на генерираните от тях опаковки, трябва да внесат в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда продуктови такси. Техният размер се определя според вида на пусканите на пазара опаковки.

Служителите на РИОСВ ще използват проверката, за да консултират фирмите и дистрибуторите, които все още не изпълняват ангажиментите си, как да правят това, за да не се налага да плащат въпроснитепродуктови  такси.

Инспекциите ще продължат до 15 октомври и след приключването им ще бъде изготвен доклад до Министерството на околната среда и водите, в който ще се отбележат резултатите от извършения контрол.

Споделяне

Още от Бизнес