Тръгна проверка за наличните снегорини, сол и луга

Подготовката за поддържане на пътищата през зимата вече започна, съобщи в четвъртък министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в петата национална конференция по пътищата. Тя посочи, че целта в момента е да се провери готовността на фирмите да се справят с възложените им задачи по чистене на снега и поддържането на шосетата в добро състояние.

Обилните снегове миналата зима оставиха десетки населени места без връзка с останалия свят и без електричество, а пътните фирми не се справиха с разчистването, заради липса на техника и материали, въпреки че обявяват наличността на съоръженията при явяването на търгове за пътно поддържане.

 

Агенция "Пътна инфраструктура”, съвместно с Министерството на вътрешните работи, ще направи преглед на наличните количества сол, луга, материали и на броя машини, с които разполагат поддържащите фирми. Ще бъде проверена и готовността им да прилагат разработените планове за зимно поддържане на пътищата, обясни Павлова.

 

Съвместните проверки ще бъдат насочени към сравнение на договорите, които фирмите имат с държавата и общините, каза още министър Павлова. Тя посочи, че през миналата година една фирма е кандидатства с определен брой машини и материали за поддръжка на пътищата както пред АПИ, така и пред дадена община.

 

Тези проверки, освен документални, ще бъдат и на място. Така ще се изясни къде какви машини има и кой на каква техника разчита, посочи регионалният министър. Тя каза, че ако е необходимо, в резултат от направените проверки може да бъдат прекратявани договори и да се проведат нови процедури за възлагане на зимно поддържане на пътищата. Ще направим това, за да се уверим, че този път няма да има фирма, която да се оправдава, че не е изчистила общинските пътища, защото е работила на магистрали и първокласни пътища, допълни министър Павлова.

 

Тя съобщи, че в резултат на безкомпромисните проверки, направени през предишния сезон, на някои фирми са наложени сериозни санкции, с промяна в условията. В резултат са били наети допълнителни доставчици на материали или на машини, за да може да се подсигурят плановете, които трябва да се изпълняват през тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?