Тръгна разчистването на потопените селища и огледите на щетите

Очакват се нови повишения на реките Марица, Места и Струма и притоците им

В редица селища остава бедственото положение след пороите, сн. БГНЕС

Започна разчистването на пострадалите от проливните дъждове селища, железопътна инфраструктура и пътища, тръгват и огледите за щетите, както и на скъсаните диги и язовирите, тъй като се очакват нови повишение на нивата на реките Марица, Места и Струма и техните притоци.

В община Бургас понеделник е ден на траур заради трите жертви на пороя в петъчната нощ. Две жени – на 69 и на 21 година, загинаха във водите, 27-годишен мъж също загина в наводнението. В силно пострадалото рибарско селище Ченгене скеле са изпратени тежка техника и строителни материали, които да помагат на пострадалите жители в разчистването.

На мястото на бедствието вече има камиони и кранове, които ще участват в разчистването на едрите отпадъци и разрушената инфраструктура, ще помагат и за изваждане на потопените от пороя лодки, предаде БТА.

Обявеното частично бедствено положение на територията на община Бургас, обхващащо квартала "Победа", рибарското селище "Ченгене скеле", село Маринка и село Извор, все още не е отменено. Правят се подробни описи на нанесените щети, подкрепени със снимков материал, за да може да се внесе аргументирано искане за финансова помощ до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Общински служители, съвместно със социалните служби, ще посетят пострадалите бургаски семейства, за да ги консултират имат ли право и на каква помощ. Те ще им помогнат също за подготовката на необходимите документи, каза кметът Димитър Николов.

Той ще предложи на общинарите да гласуват за финансово подпомагане на семействата на двете загинали при наводненията жени.. Загиналият мъж не е жител на общината.

Бедственото остава положението в старозагорските общини Опан, Гълъбово и в част от Раднево. В Старозагорско са наводнени над 200 частни имота, където също ще бъдат извършени огледи за щетите, а социалните служби ще разясняват на хората как може да получат еднократната помощ от 325 лв. за подобни случаи.

Електрозахранването на територията на областта е напълно възстановено. Проблеми с водоснабдяването обаче продължава да има в Самуилово, Михайлово, Воденичарово и Стрелец, където ВиК-екипи работят за отстраняването на повредите.

В сила остава бедственото положение и в Димитровград, Харманли и Симеоновград. В димитровградското село Странско пхродължава почистването на къщите. Очаква се да започне и спешен ремонт на пътя Димитровград-Симеоновград в пропадналия участък за село Златополе. Ако няма проливни дъждове и други критични ситуации, в Димитровград ще бъде отменено бедственото положение, съобщи кметът Иво Димов.

Тъй като след отводняването на пострадалите сгради ще е нужна тяхната дезинфекция, от Българския червен кръст обявиха, че започват кампания за набиране на дезинфектанти и почистващи препарати. 

От Националната компания "Железопътна инфраструктура" съобщиха, че в понеделник започват аварийни дейности в междугарието Харманли - Любимец със земекопна техника и подбивна машина за възстановяване на земното платно и укрепване на железния път. Там движението на влаковете бе спряно заради свличане на баластова призма и отнесено земно платно.

Организират се и ремонтите по релсовия път в междугарията Любеново - Гълъбово и Гълъбово - Симеоновград. Там обаче водата все още не се е оттеглила.

Вече е възстановено движението на влаковете в междугарието Михайлово-Калояновец но с ограничение на скоростта до 25 км в час и само в единия железен път. Там е изпратена  тежка техника за достабилизиране на железния път. Пуснати са и влаковете в участъците Стара Загора – Димитровград и Стара Загора – Чирпан е възстановено.

Продължава наблюдението на нивото на река Марица, чиито води на места достигат 4 метра и се очаква още да се покачва нивото им. Общините Симеоновград, Любимец и Свиленград са готови да посрещнат евентуалната голяма вълна. За покачването на водите на Марица е предупредена и турската страна. От екоминистерството съобщиха, че реката може да създаде проблеми край Харманли и Свиленгард, а река Сазлийка застрашава Гълъбово.

Зам.-кметът на Пловдив Александър Държиков обяви, че по няколко пъти на ден общината получава информация за нивото на река Марица, като това включва цялото ѝ течение на територията на страната. Водите на реката се следят и с видеокамери, а Пловдив разполага с доброволчески отряд от 50 души, който е в пряка връзка с тел. 112 и е готов да реагира при нужда, обясни Държиков.

От Министерството на околната среда и водите предупредиха, че ще продължат да се повишават нивата и на Места в горното ѝ течение и притоците ѝ Бела Места, Черна Места, Белишка, Вотрачка, Коница, Бистрица, както и горното течение на р. Струма и притоците ѝ р. Рилска, Цапаревска река, р. Лебница, р. Бистрица, р. Струмешница.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?