Тръгна строежът на фериботната линия Никопол-Турну Мъгуреле

Започнаха строителните работи, свързани с откриването на фериботната връзка между България и Румъния през река Дунав, при Никопол и Турну Мъгуреле. Стартът бе даден в понеделник от областния управител на Плевен Николай Маринов и кмета на Никопол Любен Лаков. С 5 млн. евро ще бъде финансиран проектът по програма ФАР-Трансгранично сътрудничество, поясни Маринов.

Планът за регулацията на обекта е изготвен, договорът за строителство е подписан с холдинг "Пътища". Според областния управител фериботът ще бъде пуснат в експлоатация на 1 юли 2005 г. Така ще бъдат осигурени 153 постоянни работни места.

По време на строителството ще бъдат ангажирани 150 работници и специалисти. Работната сила ще бъда набирана с предимство от Никопол и областта. Предвидена е и основна рехабилитация на пътя Плевен-Никопол, в участъците Дебово-Българене и Никопол-Гулянци.

Площадката за ферибота на българския бряг е 16 декара, като 13 ще бъдат създадени чрез насипи на инертни материали в коритото на реката. Според предварителните разчети българската платформа на ферибота ще струва около 300 хиляди лева, като ще бъде обявен търг за определяне на превозвача, който ще обслужва линията.

Очаква се за едно денонощие фериботът да превозва 80 автомобила. Вместимостта на платформата ще бъде за около 5 автобуса или съответно 8 тежкотоварни автомобила, 30-40 леки автомобила, допълни Лаков.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?