Тръгна строежът на газовата връзка с Румъния , за да няма "студени ситуации"

Борисов не завиждал на съседите ни за залежите, защото в нашето Черно море имало не по-малко газ

Десислава Атанасова, Делян Добрев и Бойко Борисов, Сн: БГНЕС

Първа копка на връзката между газовите системи на България и Румъния бе направена в четвъртък в Русе от премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, за да няма повече "студени ситуации".

Интерконекторът, който се финансира от Европейския съюз, е с дължина 25 км, от които на българска територия ще се изградят 15.4 км, под водата на река Дунав, без да пречат на корабоплаването ще минават 2.1 км тръби, а на румънска територия – 7.5 км.

Много години у нас се говореше за диверсификацията на снабдяване с газ, но всичко оставаше на книга. От днес обаче реално започва строителството на газовата връзка с Румъния , която ще дава възможност за доставка на газ от Източна и Централна Европа, заяви Борисов на първата копка, на която присъстваха и шефовете на "Българския енергиен холдинг" Михаил Андонов и на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков и неясно защо и здравният министър Десислава Атанасова.

Добрев заяви, че връзката ще даде сигурност на доставките на синьо гориво у нас. Целта на този газов тръбопровод е България да не попада повече в студени ситуации без газоснабдяване, обясни от своя страна премиерът, имайки предвид януари 2009 г. Тогава спор между Украйна и Русия остави повечето страни от Европейския съюз без газ и на студено. България пострада най-тежко, тъй като няма алтернативни на руските газови доставки. След тази енергийна криза ЕК задели бюджет за проекти, които диверсифицират доставките на ток и природен газ.

Борисов благодари на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за това, че е обърнал специално внимание на държавите от този район, които нямат достатъчно газова диверсификация и са отделени европейски пари за разнообразяване на доставките. ЕК даде за газовата връзка между България и Румъния 8.929 млн. евро. Общата стойност на съоръжението е 23.8 млн. евро. Разликата се покрива от двете компании, които ще оперират газопровода – "Булгартрансгаз" и румънската "Трансгаз".

Съоръжението ще позволи да използваме както румънски природен газ, така и гориво от други държави в Централна Европа, посочи Добрев. Той припомни, че в румънската част на дълбоко Черно море вече са открити между 40 и 80 млрд. куб. м. природен газ, което е значително повече от консумацията в северната ни съседка. Министър Добрев акцентира и върху факта, че максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. куб. м., което е около половината от годишната консумация у нас.

Борисов обясни, че не завижда на румънците за откритието, защото е убеден, че в района на "Блок Хан Аспарух” (в близост до румънския терен с открито газово находище – бел. ред.) също ще бъдат намерени значителни количества газ, а и нефт. Така че за следващите поколения тази газова връзка дава възможност на двете държави да си обменят, транспортират и продават газ, посочи министър-председателят.

Планът е българо-румънската газова връзка да бъде завършена на 31 май 2013 г., но министър Добрев обясни, че има възможност това да стане месец-месец и половина по-рано.

До края на 2012 г. или началото на 2013 се планира да започне изграждането и на междусистемна газова връзка на България с Гърция, която да продължи реалните стъпки на страната ни към диверсификация и сигурност на доставките на природен газ, каза още Добрев. Тази връзка също се финансира от Европейската комисия. Трасето от гръцкия град Комотини през Хасково до Стара Загора ще е с дължина 180 км., от които 150 км. - на българска територия. Годишният ѝ капацитет се планира да е 5 млрд кубически метра, което значително надхвърля сегашното потребление на природен газ в страната от около 3 -3.2 млрд. куб. м годишно.

През следващата година се очаква да стартира и строежът на междусистемната газова връзка със Сърбия, чиято дължина трябва да е 150 км, а капацитетът 1.88 млрд. куб. м годишно. По интерконектора с Турция обаче предстои да се уточни схемата на неговото изграждане.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес