Тръгна строежът на първите лаборатории от "София Тех парк"

Това е "сърцето на първата иновационна екосистема в България и на стартъп културата", каза Плевнелиев на първата копка

Шефът на технологичния парк Елица Панайотова показва на президента Росен Плевнелив как ще изглеждат бъдещите сгради, сн. БГНЕС

Символични първи копки на първите три сгради на бъдещия научно-технологичен парк в София, в които ще се разположат първите лаборатории, бизнес инкубаторът и т.нар. експериментариум, бяха направени в четвъртък. В церемонията се включиха президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров, ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев и Елица Панайотова, директор на вече добиващият някакви реални очертания "София Тех Парк".

Проектът, който се финансира с 42.5 млн. евро от еврофондовете и 7.5 млн. евро национално съфинансиране, предвижда на т.нар Четвърти километър в София да има 20 000 кв. метра нови и реновирани сградни площи. Научно-технологичният парк ще разполага с приложно-изследователски лаборатории, общ инкубатор, иновативни лекционни, образователни, дискусионни форуми, места за демонстрация на нови технологии, паркинг за автомобили и зелени пешеходни пространства.

"Сигурен съм, че "София Тех Парк" ще се превърне в пресечна точка за бизнеса, науката и превръщането на България в технологично напредничава и конкурентоспособна европейска страна – това очакват от нас гражданите", заяви държавният глава след първата копка.

Според него "София Тех Парк" е "сърцето на първата иновационна екосистема в България" и "сърцето на стартъп културата" в страната. "Техно паркът със сигурност ще осигури така желаната и отдавна мечтана и чакана обединяваща платформа и идея за сътрудничество между наука, университети и бизнес", допълни президентът.

Плевнелиев заяви, че динамичното време, в което живеем, предопределя необходимостта от стратегически решения, които подпомагат развитието на бизнеса, науката и сътрудничеството между тях в България, а "София Тех Парк" е именно такова далновидно, стратегическо за България решение.

"Искаме да развиваме българската икономика, но трябва да познаваме и нейните слабости. Необходимо е да засилим иновационните дейности в предприятията, да разработим нови иновативни продукти и бизнес модели, които ги подкрепят, важно е да се научим как да си партнираме – бизнес и наука. Трябва да засилим комерсиализацията на интелектуална собственост и иновационни продукти, да направим така, че талантът да остане в България и да види перспектива да се развива тук, а не да изтича навън", коментира държавният глава.

Той изрази вярата си в потенциала на проекта да стане център на технологичния напредък на България, който да търси и решения за слабостите в българската икономика.

"София Тех Парк" не е просто комплекс от сгради с инфраструктура между тях. Той е среда за иновации, технологичен обмен и сътрудничество", каза Плевнелиев.

Според него проектът ще позволи на страната ни да намери достойно място сред високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите и индустриите на бъдещето в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес