Тръгна строежът на първия частен проект в "София Тех Парк"

Президентът: "Уолтопия" е пример за честно забогатяване у нас

Първата копка на проекта за Колайдър център в "София тех парк", сн. БГНЕС

Започна строителството на три нови сгради в научно-технологичния "София Тех Парк".

Първата копка на първия и засега единствен частен проект - сградата "Колайдър Активити Център" на най-големия производител на катерачни стени в света българската компания "Уолтопия", беше направена от президента Росен Плевнелиев и министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Иновационният форум и многоетажният паркинг са другите две сгради, чието строителство също започна. Те са последните, които се строят със средства по проекта за парка, който се финансира с близо 90 млн. лв. от оперативна програма "Конкурентоспособност".

Амбицията е "София Тех Парк" да се превърне в иновационната екосистема на страната, а "Уолтопия" е пример за честно забогатяване в български условия, каза президентът Плевнелиев. Според него крайно време е да спрем с "вайкането" и с много труд да станем едни от най-добрите на планетата.

"Често си задаваме въпроса, може ли България да е първа, а не в средата и на дъното на ранглистата, може ли страната ни да създава работни места за американци, германци, а не те да създават дългоочакваните от всички нас за българите? Може ли да растем не с 1%, а с 30% на година, да запретнем ръкави отвъд ниското си самочувствие, отвъд вайкането и да кажем, че можем, и ден по ден, час по час в правилната посока с много труд да станем едни от най-добрите на планетата", каза Плевнелиев.

Икономическият министър Божидар Лукарски изрази увереност, че инвестицията на "Уолтопия" ще бъде пример и за други компании, които да реализират проекти в "София Тех Парк".

"Колайдър Активити Център" се лансира като първият мол за развлечения. Общата му разгърната застроена площ от 13 хил. кв. м. Освен стени за катерене и различни активности и развлечения, ще бъде създаден още изследователски център. Централният офис на "Уолтопия" също ще бъде там.  Прогнозната му стойност е 12 млн. лева. Архитектурният проект на сградата е дело на холандския архитект Невил Марс, избран след международен конкурс.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?