Тръгна ударното обновяване на ортофото картата

Тръгна ударното обновяване на ортофото картата

Тръгнаха ударни снимки от самолет на територията на страната, за да се обнови ортофото картата със земеделските площи, по която земеделските производители очертават обработваемите от тях площи, за да получат директните европейски субсидии за нивите.

До края на септември трябва да се заснемат 60 процента от територията на страната, след което кадрите ще се обработят в центрове във Видин, Разград и София, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който в четвъртък се качи на самолет да представи технологията на заснемането на цифровите кадри.

В началото на декември работата по изработването на обновената карта ще бъде представена и на еврокомисар Дачиан Чиолош, който се очаква да посети България.

Самата дигитална карта, която бе направена през 2006 г., трябва да бъде обновена на 60 процента до 31 януари 2011 г. След това ще започнат снимките за останалата част от ортофото картата, която трябва да е изцяло подновена до 16 май 2011 г..

По думите на Найденов така ще се избегнат застъпванията на площи при отбелязването на нивите при подаването на заявления за субсидии и проблемите по изплащането на директните субсидии и наказанията за фермери дублирали терените си.

Той припомни, че миналата година фермерите бяха заплашена от блокиране на плащане на евросубсидиите, заради това, че страната ни не е спазила ангажимента си за ежегодно.

Миналото лято агроминистърът алармира, че е застрашено изплащането на 700 млн. лв. евросубсидии за 2009 г.. Според ГЕРБ предишното ръководство на министерството от ДПС се опитвало да пробута своя фирма за заснемането и изработването на цифровата карта срещу 18 млн. лв.

Тогава положението с директните плащания бе спасено със закупуването на сателитни снимки за 3.997 млн. лв. от германската компания “Юропиън спейс имейджинг”.

Принципът е всяка година да се обновяват по 20 % от територията на страната, каза Найденов. Затова и сега се налага ударно да се обновяват кадрите и за трите години с последващо изцяло подновяване.

Обществената поръчка за цифровата карта бе спечелена от консорциума ГМК. В него влизат гръцката “Геоматикс”, която ще прави самолетните заснемания и българските “Матекс” и “Кудо”, които извършват геодезичната дейност и обработката на данните. За работата си те ще получат 8.95 млн. лв. без ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?