Тръгна второто дело срещу Ходорковски и Лебедев

Тръгна второто дело срещу Ходорковски и Лебедев

При закрити врата в московски съд във вторник започна предварителното изслушване по новото второ наказателно дело срещу бившия руски петролен магнат Михаил Ходорковски и неговия съдружник в ликвидираната компания "Юкос" Платон Лебедев, предадоха осведомителните агенции.

Двамата вече получиха през 2005 г. по 9 години затвор заради за измами и неплащане на данъци. След жалби на защитата присъдите бяха намалени на 8 години, припомнят руските издания.

Новото дело е за "големи обеми петрол" на стойност над 892 милиарда рубли, собственост на дъщерни дружества на "Юкос", присвоени според следствието от обвиняемите през периода от 1998 до 2003 г. Ходорковски и Лебедев са заподозрени освен това, че са легализирали парите от продажба на този петрол - общо над 487 млрд. рубли и 7.5 млрд. долара.

Обвиняемите, които за докарани в Москва за новия процес, са запознати със събраните в 168 тома обвинения.

Сградата на съда, в който тече новият процес, е обградена от бойци на ОМОН - специалните сили на руската милиция. Преградени са улиците в района. Взети са и повишени мерки за сигурност в самата зала, за да не бъдат допуснати нарушения на реда по време на изслушванията, съобщи московското градско управление на вътрешните работи.

Изслушванията наистина събраха привърженици на бившия собственик на нефтодобивното предприятие “Юкос“, които скандираха "Свобода за политическите затворници, свобода за Ходорковски!". Десет от протестиращите бяха арестувани от милицията.

Ходорковски нарече новите обвинения абсурдни и безумни, съобщи адвокатът му Вадим Клювгант, цитиран от АФП.

Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка обаче смята, че вината на Ходорковски и Лебедев е "извън съмнение", посочва агенцията.

Либералите в Русия и по света разкритикуваха делото "Юкос", започнато през 2003 г.. Те обявиха, че процесът се води по внушение от обкръжението на тогавашния президент Владимир Путин, за да бъде възстановен контролът на руската държава върху ценните петролни активи на "Юкос" и за да бъде усмирен един олигарх, сметнат за твърде независим и амбициозен, отбелязва АФП.

Преди година обаче висшият пост в Русия бе зает от Дмитрий Медведев, чиято линия спрямо "досието "Юкос" все още остава неясна. Някои все още очакват, че новият президент ще проявява повече снизходителност от своя предшественик.

Ходорковски също може би се надява на нов политически подход. В понеделник той спомена за "позитивни институционални промени" в Русия и в този контекст увери, че новият процес срещу него "няма да е лишен от интерес".

Бившият олигарх обаче е твърде непопулярен в страната си. Мнозина руснаци смятат, че е забогатял неправомерно в хода на оспорваната приватизация в Русия през 90-те, изтъква АФП.

Споделяне

Още от Свят