Тръгна жътвата с очакване за 5.4 млн. т пшенична реколта

Тръгна жътвата с очакване за 5.4 млн. т пшенична реколта

"Страната ни очаква поредна добра година в зърнопроизводството, като по прогнозни данни общият добив на пшеница ще бъде около 5.4 млн. тона“, заяви земеделският министър при старта на жътвата в Сливенско във вторник.

Тя цитира обследванията на областните дирекции "Земеделие“, според които посевите са в добро състояние, а на реколтиране в цялата страна подлежат 11 340 000 дка.
 
"В България има земеделски производители с висока административна и мениджърска грамотност, които са конкурентоспособни на водещите земеделски страни в Европа“, коментира още Танева.

Тя припомни, че изкупната цена на пшеницата зависи изцяло от международните изкупни цени.  България изнася близо 70% от зърнените си култури и това е факторът, който определя цената.  Зърнопроизводителите имат добро браншово сдружаване, което е различно от сдружение на производителите, с цел маркетиране на продукцията и реализация, допълин агроминистърът.

Танева отбеляза още, че предстои важен период за сектора, защото очакванията са до края на тази година да се приеме многогодишната финансова рамка и да се финализират регламентите, които ще определят законодателството за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Независимо от предложените намаления, в България директните плащания почти запазват нивата си, посочват от ведомството.

По време на церемонията със зажънването Десислава Танева пожела диверсификация на стопанствата, както и бързо внедряване на новите технологии и иновации. "По този начин ще  продължите да поддържате високо ниво, до което на практика сами достигнахте, благодарение на това, че България стана член на ЕС, получи подкрепа по ОСП и отвори пазара си“, допълва Десислава Танева, цитирана от пресцентъра на ведомството си.

Споделяне

Още от Бизнес