Тръгнаха преговорите за финансиране на “Набуко“

Тръгнаха преговорите за финансиране на “Набуко“

Компанията, ангажирана с изграждането на газопровода “Набуко“, е започнала интензивна дискусия с Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за финансирането на проекта, и скоро ще влезе в диалог с Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка. Това съобщи в четвъртък Райнхард Мичек, управляващ директор на “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“.

“Набуко“ е във връзка и с множество експортни кредитни агенции в Европа, САЩ и Япония, които се очаква да подкрепят проекта посредством кредитни обезпечения и гаранции, допълниха от компанията.

Най-важната цел на провеждащите се в момента преговори е да се запознаят потенциалните кредитори с оценката на въздействието на проекта върху околната среда и общностите и да се гарантира, че тази дейност се извършва в съответствие с изискванията на финансовите партньори.

“Набуко“, чиято обща инвестиция възлиза на 7.9 милиарда Евро, ще се нуждае от група различни финансови партньори, сред които международни финансови институции, експортни кредитни агенции и търговски банки.

За пълното осигуряване на финансирането на газопровода от важно значение е вече осигуреното съдействие на Европейския съюз чрез Европейската програма за енергийно възстановяване, по която бяха заделени 200 млн. евро.

Седемдесет на сто от необходимите средства за построяването на тръбата трябва да дойдат от кредити, а 30 на сто да осигурят шестимата партньори в проекта – турската “БОТАШ“, “Българският енергиен холдинг“, румънската “Трансгаз“, унгарската МОЛ, австрийската OMV Gas&Power и германската RWE.

"Очакваме, че следващата година ще стане ясен обхватът на обвързаност на всеки индивидуален финансов партньор”, каза Мичек. Ангажираността на ранен етап от страна на финансиращите проекта е важен фактор за успех при неговата реализация.

Следващите етапи на развитие на “Набуко“ включват финализирането на споразумението за подкрепа на проекта с детайлното техническо планиране и оценката на въздействието върху околната среда и общностите, допълниха от проектната компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?