Тръгва делото срещу обвинения в шпионаж русофил Николай Малинов

Снимка: ТАСС

Делото срещу председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов е внесено в съда, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен в шпионаж в полза Русия. Според прокуратурата той се е "поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна".

Малинов бе арестуван на 9 септември 2019 г. Едно от доказателствата срещу него бе докладна записка от 10 страници, в които се обяснява как руското влияние у нас може да се засили чрез придобиване на ключови фирми (Виваком), създаването на проруска партия и медийни канали за прокарване на послания.

Обвиняемият твърди, че няма как да е издавал секретна информация, тъй като самият той не е имал достъп до такава. Малинов тълкува разследването срещу него като политическо.

Делото доведе до доста сериозни трусове в съдебната система. Няколко месеца след ареста му Малинов бе пуснат да пътува до Русия от съдията от спецсъда Андон Миталов. Там му бе връчен орден лично от президента Владимир Путин. Впоследствие САЩ обявиха, че налагат на съдията Миталов забрана за влизане заради корупция. Бившият правосъден министър Данаил Кирилов настояваше магистратът да бъде уволнен, но това не се случи.

Малинов все пак създаде политическа партия с името "Възраждане за отчеството". Лидерът ѝ заяви, че русофилството има нужда от партийно надграждане. Формацията се яви на последните парламентарни избори, но спечели малко гласове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?