Тръгва фалитът на ядрената корпорация "Уестингхаус"

Собственикът "Тошиба" опитва да ограничи щетите си след загубата на 9.13 мрд. долара през 2016 г.

Тръгва фалитът на ядрената корпорация "Уестингхаус"

Бордът на японската корпорация "Тошиба", която притежава американския производител на ядрени съоръжения "Уестингхаус", реши да поиска нейния фалит в опит да свие собствените си финансови щети. По прогнозни данни загубата на "Тошиба" за приключващата на 31 март финансова 2016 г. ще са за 9.13 млрд. долара, съобщиха световните агенции в сряда

Подаването на иска за несъстоятелност в Американския съд по фалитите в Ню Йорк, което бе очаквано, цели също ограничаване на загубите на "Уестингхаус" от строежа на две атомни електроцентрали в Джорджия и Южна Каролина, в САЩ, както и предприятието да получи защита срещу кредиторите си.

От "Тошиба" обясниха, че банкрутът няма да засегне дейността на "Уестингхаус" във Великобритания, където за компанията работят над 1000 души.

Преди три години правителството на Пламен Орешарски планираше да строи VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология на "Уестингхаус", но с идването на власт на втория кабинет на Бойко Борисов договорката пропадна.

През февруари 2017 г. японската корпорация обяви, че ще отпише 6.2 млрд. долара поради надвишаване на разходите за строителство на ядрени реактори в САЩ. В опит да противодейства на финансовите щети, "Тошиба" позволи на своето дъщерно дружество "Уестингхаус електрик" да потърси защита от фалит и обяви, че планира да излезе от бизнеса със строителство на ядрени мощности.

След това "Тошиба" бе принудена да отложи два пъти - веднъж през февруари и веднъж през март - публикуването на тримесечните резултати заради "натиск" в "Уестингаус" около изкупуването на американската компания за ядрени реактори "Стоун енд Уебстър" (CB&I Stone & Webster), припомня ДПА.

Подаването на иска за обявяване на банкрут дава възможност да бъдат уточнени окончателните загуби, свързани с дейността в САЩ, като част от мерки за преструктуриране.
Японската компания планира да отдели основния си бизнес с флаш памет и да продаде дял в сектора, за да събере средства за покриване на загубите, посочват информационните агенции.

Стартирането на процедура по несъстоятелност вероятно ще доведе до започване на преговори между "Тошиба" и компаниите за комунални услуги "Саутърн Ко." (Southern Co.) и Скана Корп" (Scana Corp.), за които бяха предназначени за изгражданите в САЩ реактори. От двете компании за комунални услуги обявиха, че "Тошиба" е отговорна за всички дългове, натрупани от "Уестингхаус" във връзка с изгражданите от нея ядрени централи. Японският гигант обаче може да се опита да оспори това обвинение.

Този ход също така ще предизвика сложни преговори между японския концерн, американската компания, кредиторите и правителствата на САЩ и Япония. Процедурата по фалита ще продължи дълго заради сериозния мащаб на операциите на "Уестингхаус" и американските държавни гаранции за заеми за нови ядрени реактори.

"Тошиба" придоби "Уестингхаус" с фанфари през 2006 г. срещу 5.4 млрд. долара, превръщайки ядрената енергия във важна част от своята бизнес стратегия, припомня Асошиейтед прес. Ядреният разработчик получи пакет от данъчни облекчения и започна строежа на първата атомна електроцентрала в САЩ от 1979 г., когато аварира адрената централа "Three Mile Island".

След аварията в японската АЕЦ "Фукушима-1" през март 2011 г. обаче "Тошиба" започна да изпитва затруднения заради отказа от строителството на нови атомни обекти в Япония и спад на поръчките в чужбина. Кризата се задълбочи, след като през 2015 г. "Уестингхаус" електрик придоби американската компания за ядрени реактори "Стоун енд Уебстър". Свързаните с това разходи нараснаха в пъти след приключване на сделката в сравнение с предварителните оценки, което доведе до мащабни загуби, уточнява ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес