Тръгва финансиране за модернизация на рибарските пристанища

През декември ще стартира финансиране за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки от Оперативна програма “Рибарство”. Това съобщи в четвъртък Явор Недев, шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

По новата мярка, освен държавните пристанища, ще могат да кандидатстват общински и частни портове. Очакванията са след 18 месеца поне осем от рибарските пристанища да бъдат реновирани.

“Мога да определя реновирането на рибарските пристанища у нас, като стъпка равностойна на въвеждането на стандарта “Стара планина”, посочва Недев в прессъобщението на ИАРА.

Пристанищата, използвани от рибарите за разтоварване на уловите, са ключов елемент във веригата от улова на риба до крайния пазарен продукт. Целта на модернизацията им е да се осигури ефективно, сигурно и съобразено с хигиенните изисквания оборудване за разтоварване и третиране на рибата, допълват от агенцията.

От там заявиха, че в държавното дружество “Рибни ресурси” е апортирано и третото от четирите рибарски пристанища, които ще бъдат създадени на Българското Черноморие. Две от съоръженията ще са на северното крайбрежие - Балчик и пристанището Аспарухово до Варна, а две - на южното. Пристанището в Созопол е първото рибарско пристанище с издаден сертификат, припомни Явор Недев.

“Очаквам до две седмица ИАРА да подпише договор с Националния гаранционен фонд и по този начин бенефициентите по ОП „Рибарство” да могат да разчитат на фонда за съфинансиране”, каза още рибарският шеф.

Споделяне

Още от Бизнес