Тръгва издаването на новите талони за автомобилите

Тръгва издаването на новите талони за автомобилите

Започва поетапното издаване на новите свидетелства за регистрация на автомобилите, които ще спестят проблемите на собственици на купени на лизинг превозни средства при пътуване в Гърция и Унгария.

В момента двете държави налагат солени глоби, ако колите нямат големия талон с всички данни на автомобила, а той остава в лизингодателя до пълното изплащане на колата.

Затова се предприе промяната във формата на малкия талон за регистрация. Подмяната на документа не е задължителна. Тя ще става при изтичане на срока на досегашните талони или при нова регистрация. Цената остава 9 лева.

Новият малък талон ще е с повишена защита и ще съдържа допълните данни за автомобила в сравнение със сегашния, обясни комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция", цитиран от БНР в петък.

Данните са обозначени, както е по изискванията на директива 9937, има си унифицирани кодове на общността и всички свидетелства, издавани в държави членки, имат определени кодове - под всеки код  стои определена позиция, определени технически данни, обясни той. Почти всички технически данни, включително маси на превозното средство, технически допустима маса, натоварвания на ос, емисии на двигателите, което е необходимо за извършване на проверки на пътя. Всяка областна дирекция по различно време ще приключи старите бланки и започва издаването на  новите.

"Да не очакват хората, че на 4 май почваме издаване на новото свидетелство във всички областни дирекции", допълни Рановски.

"Надяваме се с промените това, което е необходимо за  проверки на пътя, ще го има в част втора на свидетелството и няма да има необходимост да се носи част първа", кометнтира той.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?