Тръгва конкурсът за обществения мултиплекс

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) все решение за обявяване на неприсъствен конкурс за издаване на разрешение за наземно цифрово радиоразпръскване с национален обхват, което ще разпространява програмите на обществените оператори, съобщиха от комисията в петък.

На обществения мултиплекс ще се качат по четири цифровизирани програми на БНТ и БНР

На евентуалните участници в конкурса са поставени условия да притежават опит в осъществяването на обществени електронни съобщения и да са реализирали над 5 млн. лева годишен оборот за 2009 г. Кандидатите не могат да бъдат радио- или телевизионни оператори. Свързани с кандидатите лица по смисъла на Търговския закон също не могат да бъдат радио- или телевизионни оператори.

Подробностите относно условията и реда за провеждане на конкурса се съдържат в решението. Предстои решението да бъде обнародвано в Държавен вестник, в съответствие с разпоредбите на Закона за електронните съобщения.

КРС вече проведе проучване за намерението на фирмите да участват в такъв конкурс и получи седем заявления за интерес. Едно от тях е на “Виваком“, която притежава сегашния разпространител на обществените програми Националното управление “Радио и телевизионни системи“ (НУРТС) и наскоро се споразумя за включване в дружеството с 50 на сто на инвеститор, представляван от фирма на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Другите претенденти са “Мобилтел“, австрийската ОРС (“Остерайхише рундкунфткзендер“), която също искаше да купи НУРТС, “Бългериън Броудкастинг систем“, “Булсатком“, “Крида Арт“ и “Дженерал Сателит Корпорейшън“.

Бъдещият изпълнител и оператор на обществения мултиплекс ще получи разрешително за 15 години и ще обслужва 12 града в страната – Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Кърджали, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Шумен, допълниха от КРС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?