Тръгва ликвидацията на българската фирма за "Южен поток"

"Газпром" прибира 377.7 млн. лв. - своя дял и дълга на БЕХ

Тръгва ликвидацията на българската фирма за "Южен поток"

Руската компания"Газпром" и "Българският енергиен холдинг" (БЕХ), които са акционери в проектната компания за несъстоялия се газопровод "Южен поток" у нас, са решили да намалят капитала ѝ като стъпка за ликвидацията на дружеството.

На общо събрание на акционерите на 27 декември 2019 г. е решено най-късно до края на април 2020 г. от сметките на дружеството да се извадят 377.726 млн. лв., които обаче ще отидат изцяло в "Газпром", тъй като БЕХ има да връща на партньора си 97.7 млн. евро. От борда на директорите пък е бил махнат бившият шеф на БЕХ Петьо Иванов и заменен от приемника му в холдинга Жаклен Коен.

Одобрено е било и споразумението за уреждане на отношенията между двамата акционери, което обаче тепърва предстои да се подпише. От БЕХ обявиха преди време пред Mediapool, че това ще стане до края на март 2020 г.

Клауза срещу съдебни претенции от "Газпром"

Най-чувствителният момент в това споразумение е клаузата "Газпром" да не отправя никакви съдебни претенции срещу БЕХ заради провала на проекта, твърдят запознати с разговорите. Русия не спира да твърди, че вината е на България, макар решението да бе взето от руския президент Владимир Путин. През декември 2014 г. той обяви, че вместо този проект започва "Турски поток".

В споразумението на Европейската комисия и "Газпром" по антимонополното дело срещу руския гигант за злоупотреби с господстващо положение при налагането на високи цени в осем страни, сред които и България, има текст, че "Газпром" няма да претендира от България обезщетение за спирането на "Южен поток". Въпреки това в БЕХ са имали опасения, че "Газпром" може да се опита да търси компенсации. Затова и предишното ръководство на БЕХ е настояло отказът от претенции изрично да се впише в споразумението за уреждане на отношенията при ликвидацията на общото дружество. Дали това е заложено в сега одобрената договорка не е ясно.

Решението на акционерите е да се извадят по 188.863 млн. лв.. от дяловете на всеки от тях и така капиталът на дружеството, който в момента е 397.606 млн. лв., да се сведе до 19.880 млн. лв. БЕХ и "Газпром" имат равни дялове в проектната компания, но парите ще отидат при "Газпром", с което БЕХ ще уреди дълга си от 97.7 млн. евро, взет от руснаците за увеличение на капитала през 2014 г. Това стана през главата на служебния министър на енергетиката Васил Щонов, който като принципал на БЕХ забрани наливането на тези пари. Причината беше настояването от Брюксел да се прекратят всякакви дейности по строежа заради разследванията за злоупотреби. Назначеният от правителството на Орешарски тогавашен български шеф на "Южен поток България" Владимир Инков не се съобрази с началника си. Впоследствие вдигането на капитала бе дадено на прокуратурата, която обаче така и не излезе със становище по казуса.

Опити за продажба на 18 имота

След намаляването на капитала на дружеството, ще се продължи с осребряването на наличните му активи, които според последния публикуван в Търговския регистър финансов отчет на "Южен поток България" за 2018 г. надхвърлят 19 млн. лв.

Става въпрос за 17 имота в района на Аспарухово, Варна, и един в Аврен. Реално това са терени след плажа Паша Дере, където се предвиждаше да е тръбата към приемния терминал на газопровода във водите на Черно море. От БЕХ заявиха за Mediapool, че в собственост на проектната компания са останали имоти в отсечката от Паша Дере до Провадия. Те са предложени на "Булгартрансгаз" да прецени дали проявява интерес към закупуването им, ако е необходимо за целите на проекта за газовия хъб "Балкан" или за трасето на продължението на газопровода "Турски поток" у нас.

През 2018 г. "Булгартрансгаз" вече плати над 13 млн. лв. на "Южен поток" за 28 имота по трасето на проваления газопровод, както и Доклад за оценка на въздействието върху околната среда, Подробен устройствен план – Парцеларен план и План за застрояване във фази Предварителен и Окончателен проект, технически проекти и издадените във връзка с тяхното съгласуване и одобряване документи, геотехнически и геоложки проучвания, археологически проучвания, учредено право на строеж и др. документи за "Южен поток". Всички те в момента се използват за реализацията на "Балкански поток", както правителството нарича "Турски поток" у нас.

От "Булгартрансгаз" обаче засега не се интересуват към останалите в активите на "Южен поток България" терени, научи Mediapool. БЕХ очаква поне имотите, които преди това са били държавна собственост, да бъдат купени обратно от държавата. Ако това не стане, всички 18 имота ще бъдат обявени за публична продан.

По половин милион годишно за заплати на петимата шефове и загуби за 47 млн. лв.

Кога напълно ще бъде ликвидирано дружеството "Южен поток България", не се знае. То обаче продължава да прибавя нови загуби към отрицателния си резултат, който вече надхвърля 47 млн. лв. За 2018 г. разходите за заплати на петимата членове на борда на директорите са били 513 хил. лв. За външни услуги са били платени над 200 хил. лв., а още над 400 хил. лв. са били "другите" разходи на компанията. Отделно тя е платила лихви за 390 хил. лв., неасно за какво.

От финансовия ѝ отчет е видно, че парите на дружеството са основно в държавната Българска банка за развитие, където са депозирани на срочен влог малко над 377 млн. лв. "Южен поток България" има средства и в "Райфайзенбанк България".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?