Тръгва метрото от "Младост" 1 до стадион "Васил Левски"

Тръгва метрото от "Младост" 1 до стадион "Васил Левски"

В петък официално ще бъде открит участъкът на метрото между станцията край Националния стадион "Васил Левски" до квартал "Младост" 1" в София. Ден преди откриването все още продължават довършителните работи около станцията до стадиона, която е на входа на Борисовата градина между канала и бул. "Драган Цанков".

Дължината на участъка е 6 километра и има пет станции, а разстоянието ще бъде вземано за около 10 минути. Първоначално по новата линия на метрото ще бъдат пуснати четири мотриси, които ще се движат на интервал от 7 минути.

От "Метрополитен" обещават в края на септември тази година да бъде изграден и пуснат участъкът в центъра на града със станцията до университета, което ще направи възможно директното пътуване под земята от "Обеля" до "Младост" 1. Това обаче все още остава в бъдещето.

Строителството на предстоящия за откриване участък започна в началото 2006 година. Част от трасето между "Интерпред" до кв. "Дървеница" е над земята.

След крайната засега станция на новооткриващия се участък в квартал "Младост" 1 са предвидени две отклонения. По едното от "Младост" 1 през "Младост" 3 до бул. "Цариградско шосе" вече се работи. По план трасето трябва да бъде пуснато в експлоатация през 2012 година, заедно с втория лъч на метрото от станция "Обеля" до станцията на бул. "Джеймс Баучер". За този строеж вече е затворено движението по част от бул. "Черни връх".

А засега пътниците, които идват от "Младост" 1 и искат да отидат до "Опълченска" или "Люлин", ще слизат от метрото на стадиона, ще прекосяват центъра с наземния транспорт или пеш и пак ще се качват на метрото на станция "Сердика", което трудно може да се нарече облекчение на придвижването. Или както на шега бе наречен новият лъч на метрото в интернет форуми "Тръгва от никъде и пристига никъде".

От Столичната община съобщиха, че заради пускането на новия лъч на метрото ще се извърши промяна в маршрутите на редица автобусни линии. Ще се промени и броят на колите по някои от трамвайните линии. Измененията се въвеждат експериментално за 6 месеца.  Повече подробности за сменените маршрути и разписания - на сайта на общината.

Споделяне

Още от България