МиГ-29 и F-16 в небето на България

Тръгва най-скъпият армейски проект "без значение от политическата конюнктура"

Ангел Найденов: Нуждаем се поне от една ескадрила нови изтребители

Самолети F-16С от 148-мо крило на Националната въздушна гвардия на Минесота. Сн. ПАН.бг

Военният министър Ангел Найденов обяви, че правителството ще започне проекта за закупуване на нови военни изтребители, който ще излезе най-малко 700 млн. лева, "без значение от политическата обстановка".

"Неоправдано и твърде неуместно ще е, ако се ръководим от политическата конюнктура. Може би тъкмо от съображение за това са отлагали толкова дълго намирането на решение на този проблем, заради което често се изправяме пред огромния проблем за намиране на средства за ремонти на техниката, с която разполагаме", каза Найденов.


През юни Министерският съвет трябва да вземе решение с какъв тип изтребители ще продължи да работи ВВС - дали ще заложим на ремонт и сериозна модернизация на наличните руски машини или да бъдат закупени нови.

Найденов заяви, че трябва да се заложи на втората опция и да се реши дълго отлаганият проблем. България обаче не може да си позволи да реализира едновременно и двата варианта.

Закупуването на нови изтребители е най-скъпият проект от модернизацията на армията и се очаква да надхвърли 700 млн. лева. Подготовката му започна по времето на ГЕРБ, но така и не се стигна до договор, въпреки че по неофициална информация се готвеше закупуването на изтребители F-16 втора ръка от Португалия.

Първоначалното предложение е за 8 изтребители плюс един за учебни цели, но ние се нуждаем поне от една ескадрила - на първия етап 16 до 24 бойни машини, каза министърът на отбраната.

Военното министерство се готви да закупи девет машини, но според експерти при втория вариант може да се постигне значително по-добра цена за една машина.

"Има голям напредък в работата на екипа, който се ръководи от генерал-майор Румен Радев, и опциите са сведени до няколко, и между тях ще бъде направен изборът", каза Найденов.

Според експерти има основно три възможностите - придобиване на самолети втора ръка Ф-16, "Юрофайтер" и нови "Грипен".

Найденов в четвъртък присъства на ВИП-деня на авиоучението "Тракийска звезда 2014" в Трета авиационна база в Граф Игнатиево.

В съвместните полети участват 8 изтребители F-16С от 148-мо крило на Националната въздушна гвардия на Минесота - САЩ, българските изтребители МиГ-29 и МиГ-21,
бомбардировачът Су-25, учебно-бойните L-39, изтребители F-16С от гръцката авиобаза "Неа Анхиало" и МиГ-21 от румънските ВВС.

"Основната цел на учението е повишаване на оперативната съвместимост между ВВС на страните партньори и усъвършенстване на подготовката но военнослужещите за работа в коалиционна среда", каза ген. Франк Горенц, командир на ВВС на САЩ в Европа и Африка и на Компонентното командване на ВВС на НАТО, цитиран от БТА.

"Демонстрираме какво трябва да се направи, за да се развият едни много успешни ВВС на НАТО, на които могат да разчитат както САЩ , така и Алиансът", коментира още ген. Горенц.

Според него българските ВВС са "фантастичен и изключително добър партньор, който допринася много за изпълнението на въздушната охрана, и когато се наложи да оперираме някъде, да няма проблем".

Той посочи, че учението е планирано отдавна и не е в отговор на ситуацията в Украйна, но добави, че заради това трябва да се работи постоянно за усъвършенстване на оперативната съвместимост, защото не се знае каква ще бъде бъдещата опасност.

Споделяне

Още от България