Тръгва нова съдебна сага около Държавния резерв

Тръгва нова съдебна сага около Държавния резерв

На 15 септември Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла обвинителен акт срещу поредния бивш шеф на Държавния резерв, съобщиха от СГС в сряда. Този път на подсъдимата скамейка ще седне Станислав Копаров, който трябва да отговаря за 20 престъпления по служба. За същите прегрешения ще отговаря едновременно и неговият заместник Васил Цоконов. Двамата са били начело на институцията в периода 2002 – 2003 година.

Заедно с тях на съд ще бъде изправен и Мирчо Петков-Циганина. Той е обвинен за участие в престъпна група и за измама в особено големи размери. Освен тях за съучастие ще бъдат съдебни още четирима души, които са спомогнали за изваждането на фалшиви документи.

Според разследващите ромският бизнесмен е участвал в престъпни схеми за прекупуване на хлебна пшеница.

В момента се води процес срещу друг бивш шеф на Държавния резерв – Йовчо Йовчев. Той е обвинен за престъпления по служба и безстопанственост в особено големи размери. Според прокуратурата с действията той е ощетил държавата с повече от 46 млн. лв. от края на 2003 г. до 2004 година. През юли бе повдигнато ѝ обвинение срещу още един ръководител на резерва – Димитър Димитров.

Споделяне

Още от България