Тръгва новият борсов индекс BG 40 за цените на българските акции

Нов борсов индекс BG 40, който ще отразява цените на акциите на 40-те най-ликвидни български компании за последните 6 месеца, започва да определя Българската фондова борса от 1 февруари 2005 г. Това решение е взето от Съвета на директорите на борсата на заседанието му във вторник.

Списъкът на 40-те дружествата, които ще влязат в индекса, ще се определи към 31 януари 2005 г.

За разлика от индекса SOFIX, който се измерва на база пазарна капитализация, новият индекс ще бъде само ценови, т. е. при изчисляването му ще се използват единствено цените на акциите, включени в него, но не и техният брой. Индексът ще е по подобие на Dow Jones Industrial Average. Той ще започне от 100 пункта.

Въпреки недостатъците на изчисляваните по този начин индекси, повечето анализатори са положително настроени към тях, съобщават още от борсата. Причината е, че чрез BG 40 ще се отразява по-широк спектър от стопанския сектор. При него няма да се очакват резки колебания, защото всяка компания ще бъде с еднаква тежест при изчисляването му. Новият индекс ще служи и като основа за въвеждането на пазара на специфичните финансови инструменти - дериватите.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?