Тръгва обучение на експерти за изследване на сградите за саниране

Първите фирми, които ще препоръчват саниране на сградите и след това ще ги сертифицират за освобождаване от данъци, се очаква да бъдат регистрирани до до края на март. Това съобщи Таско Ерменков, председател на Агенцията за енергийна ефективност АЕЕ, която ще акредитира компаниите Таско Ерменков.

Преди да започнат да обследват сградите, за да им препоръчват нужните мерки за саниране, фирмите трябва да обучат в АЕЕ персонала си, каза Ерменков.

Подготвени са две програми за обучение в областта на енергийната ефективност - програма за обследване на сгради и програма за сертифициране, каза заместник-ректорът на Техническия университет в София доц. Никола Калоянов. Курсът ще продължи две седмици, като таксата за курсистите ще бъде еднаква, уточни Таско Ерменков.

Той припомни, че на задължително обследване и сертифициране подлежат само общинските и държавни сгради с разгъната площ над 1 000 кв. м.

При жилищните имоти санирането е доброволно, но освобождаване от данъци да 10-годишен период от време се допуска само ако е ремонтирана цялата сграда, а не отделни апартаменти. При регистриране на асоциация на етажната собственост живущите в едни блок могат да кандидатстват за облекчен кредит от Фонда за енергийна ефективност, който е създаден към АЕЕ.

Споделяне

Още от Бизнес