Тръгва прием на заявки за помощ за складиране на сирена, кашкавал и извара

Тръгва прием на заявки за помощ за складиране на сирена, кашкавал и извара

На 8 септември започва прием на документи за кандидатстване по извънредна схема за частно складиране на пушено и синьо сирене, кашкавал и извара, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Мярката бе одобрена за финансиране от Европейската комисия през миналата седмица заради забраната на Русия  за внос на някои продукти от Европейския съюз. Това застрашава реализацията и цените на вече произведената продукция от европейски фирми, достяващи в Русия. От помощта няма обаче да могат да се възползват производителите на пресни сирена.

Субсидията по мярката е за конкретни видове сирена със следните кодове: КН 0406 20 (сирена, които са стъргани или на прах), 0406 30 (топени сирена), 0406 40 (сини сирена и други сирена с плесен в тестото), 0406 90 (други сирена, сред които и кашкавал) и КН 0406 10 (замразена извара). За пресните сирена няма да бъде отпускана помощ.

Помощта е 15.57 евро на тон/ден за постоянните разходи за складиране и 0.40 евро на тон /ден за складовото съхранение на продукцията по договора. Тя се отпуска единствено, ако договореният период на складовото съхранение е между 60 и 210 дни, като допустимите количества са от 0.5 тона до 155 000 тона.

В Регламент 950/2014 е разписано, че всяка партида трябва да има неизтриваема маркировка с кодиран надпис, който указва производителя и датата на производство, както и датата, на която партидата се внася в склада. Тя не трябва да е предмет на предишен договор за складиране.

По схемата могат да кандидатстват български производители и търговци, регистрирани по Закона за ДДС. Приемът продължава от 8 септември до 31 декември 2014 г. Заявленията за намерение за участие се подават лично от кандидата или от упълномощено лице в Централно управление на Държавен фонд "Земеделие” в София, отдел "Мляко”.

Споделяне

Още от Бизнес