Тръгва природният газ до 4 столични квартала

Един депутатски глас повече изправи на нокти финансовия министър в сряда, когато изненадващо в парламента мина предложението на ОДС за намаляване на данък добавена стойност от 20 на 18 процента и идеята на Народен съюз за различни ставки на някои стоки. Милен Велчев предупреди, че това ще лиши бюджета за 2005 г. от 418 млн. лв. и ще доведе до въвеждането на социално неприемливи мерки, които да компенсират загубените приходи.

"Бюджетът може да си позволи по-ниски данъци"

"Бюджетът може да си позволи по-ниски данъчни ставки", заяви изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Красен Станчев в ефира на радио Нова Европа. По думите му рестриктивните мерки, които ще компенсират тези пари, биха могли да бъдат за сметка на бюджетните разходи.

Щатът на държавната администрация, противно на обещанията от 2001 г. за свиване, всъщност продължава да се увеличава. Проектобюджет'2005 предвижда допълнителни средства за увеличаване на заплатите на чиновниците с 6 процента, според показаните резултати от работата им. По този начин заплатите в бюджетната сфера се актуализират на всеки шест месеца - нещо, което не се случва в бизнеса. А чиновникът няма реален принос в брутния вътрешен продукт (БВП) за разлика от действащата икономика, върху която голям ефект би изиграл сваленият данък върху добавената стойност. Понижената ставка би повишила потреблението на поевтинените стоки и услуги, което пък би повлияло растеж на производството им и в крайна сметка - върху растежа на БВП, поясни Красен Станчев.

"Това е така, но икономическият ефект би бил много по-голям при намаление на преките данъци", коментира пред Mediapool Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. "Особено ако се свали най-изкривавящият данък - осигурителния", допълни той. Във финансов аспект намалението на осигурителните ставки ще има много по-голям ефект за бюджета от онези 420 млн. лв. по-малко от приходите от ДДС заради по-ниския процент, отколкото други мерки, смята той.

"Мързеливият" бюджет' 2005

"Проектобюджет'2005 спокойно може да издържи намалението на ДДС, тъй като е един мързелив бюджет. Той е правен така, че да събере поне 1,5 млрд. лв. излишък догодина. Самият Велчев се държи така, сякаш е бъдещият финансов министър", каза Георги Ганев.

Тезата му се потвърждава и от факта, че Милен Велчев още през лятото лансира идеята си през 2006 г. да бъде намален ДДС точно до гласувания в сряда процент. С предложението си ОДС на практика иззе неговата инициатива и обра лаврите на бизнеса, който приветства намалението на ДДС. Но от юнските изявления на финансовия министър логично може да се предположи, че правителството е правило разчети за по-нисък ДДС и има принципна готовност при следващ мандат да предприеме тази стъпка. До която изненадващо може да му се наложи да прибегне и по-рано.

Докато за 18-те процента ДДС повечето икономически експерти са на сходни мнения, че е приемлив и финансовата рамка на проектобюджет 2005 има резерв, за да го издържи, то за въвеждането на диференцираните ставки за хляб, мляко, пилешко месо и детски стоки финансистите са единодушни, че това би попречило на бизнеса.

Дефектите при диференцираната ставка

"Предложенията имат доста технически дефекти. Въвеждането на различни ДДС-ставки усложнява цялата система за водене на бизнес и в крайна сметка едва ли ще има положителен икономически ефект в дългосрочен план", смята Красен Станчев.

"Много голям противник на диференцираните ставки на ДДС съм. Те биха премахнали едно от основните предимства на данъка върху добавената стойност - да не изкривява пазара" категоричен е Георги Ганев. "ДДС наистина ограничава потреблението, но не влияе на пазара. Ако се въведат различните ставки, в България веднага ще започнат да се внасят химикалки с четири движещи се колела", заяви той, визирайки приетото облекчение за ДДС върху детските стоки и учебните пособия.

"Различните ставки няма да изкарат на светло работещите в сивата икономика субекти от секторите на хранително-вкусовата промишленост, за която се въвеждат преференции", смята Георги Ганев. "Който е свикнал да не плаща данъци, няма да почне да ги внася само защото са паднали с няколко процента" аргументира се той. Подобно мнение изрази и финансовият министър в сряда.

"Освен това изследване на икономиката сочи, че подобно намаление чрез диференцирани данъчни ставки няма да отиде в крайния потребител. Практиката сочи, че спестените от налози средства не остават в хората, а в прекупвачески структури", казва Ганев.

Ще тръгнат ли далаверите с "детски" стоки?

Все пак експертът призна, че данъчната администрация има достатъчно натрупан опит, за да предотврати измами заради различните ДДС-та, но диференцираните ставки притесняват и самия бизнес. Неговите лоялни представители се страхуват, че некоректните търговци ще започнат да въртят далавери например с "детски" обувки 40 номер. От друга страна обаче акселерацията на тийнейджърите, че дори и на по-малките, докарва родителите до полуда в търсенето на подходящи артикули, които хем да стават на децата им, хем да са в подходяща за възрастта им разцветка и модел, а не като за лелки и чичковци. А и ниската ставка за детските стоки, каквато съществува и в европейски държави, е някакъв стимул за отглеждането на деца на фона на страшната демографска криза у нас.

Едно е безспорно - че ще има още дебати по въпроса. И в обществото, и в парламента. Най-малкото в промеждутъка на обсъждането на приетите на първо четене промени, преди да влязат в пленарна зала за окончателно гласуване. Шансът мнозинството да бламира правителството и да приеме предложеното от ОДС намаляване на ДДС обаче е минимален или направо нулев. Това не пречи на някои депутати и министри да спечелят личен дивидент на гърба на колегите си, както земеделския министър Мехмед Дикме, който в четвъртък побърза да заяви, че още преди две години е искал диференцирани ставки, но тогавашният министър на икономиката Николай Василев се възпротивил.

Споделяне

Още от Бизнес