Тръгва процедура за номинации на нов член на СЕМ

Парламентарната комисия по медии на извънредно заседание идния вторник ще открие процедура за попълване на свободното място в Съвета за електронни медии(СЕМ). Това съобщиха в четвъртък от комисията.

Изборът на нов член на СЕМ се налага, тъй като на 16 декември м.г. почина председателят на съвета Райчо Райков. Той бе от квотата на Народното събрание и беше кандидатура на ДПС. Избраният на неговото място кандидат ще довърши започнатия през 2003 г. шестгодишен мандат.

Съгласно Закона за радио и телевизия, при смърт или друга невъзможност да изпълнява задълженията си, член на СЕМ трябва да бъде сменен в срок от един месец. “Правомощията на комисията са да бъде открита процедура по избор на нов човек в медийния регулатор”, обясни пред Mediapool депутатът Илияна Йотова (БСП). Според нея едномесечният срок вероятно няма да бъде спазен, защото сред политическите сили в парламента все още не е обсъждан въпросът кого да предложат на мястото на Райков. Комисията в НС е длъжна да открие процедура, за да не бъде тя спиращият фактор за попълване на СЕМ, обясни Йотова.

Всяка една политическа формация сигурно ще има кандидат, след това тройната коалиция трябва да реши кого ще подкрепи и така процедурата ще се забави, коментира Йотова. Според нея досега не са правени никакви сондажи сред управляващите кого да предложат за съвета. “Мнението ми е, че в СЕМ трябва да работят предимно журналисти, тъй като те са най-добре подготвени за там”, каза Йотова. По думите ѝ изборът на нов член ще е доста труден, тъй като компетентните за поста хора вече имат друга, по-добра работа.

Весела Драганова (НДСВ), която е и зам.-председател на комисията, коментира пред Mediapool, че партията ѝ не е решила кого да номинира за СЕМ. Въпросът вероятно ще бъде обсъден на заседание на групата идната седмица.

Председателят на Българската медийна коалиция доц. Георги Лозанов коментира, че изборът трябва да е след публичен дебат и след това Народното събрание да гласува кандидатурата. “Това е нормалната процедура”, каза Лозанов. 

По закон членовете на СЕМ са девет. Петима са от квотата на парламента, четирима от президентската. След като медийната комисия предложи на НС имена за СЕМ след това парламентът трябва да гласува едно от тях. След това пък надзорниците ще изберат свой председател. Засега и.д. председател на СЕМ е Мария Стефанова.

Споделяне

Още от България