Тръгва проучването за българското трасе на “Южен поток“

Тръгва проучването за българското трасе на “Южен поток“

“Български енергиен холдинг” (БЕХ) и “Газпром” започват процедура за избор на изпълнител на прединвестиционно проучване за българския участък от проекта за газопровода “Южен поток”. Това съобщиха от БЕХ в четвъртък седмица преди посещението на руския премиер Владимир Путин. Той пристига в София на 13 ноември, като главната му цел е подписването на споразумението за създаването на смесеното дружество между БЕХ и “Газпром“ за българското трасе, но ще стане въпрос и за изграждането на АЕЦ “Белене“ и за новите газови договори, каза по-рано през деня вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков..

Необходимите документи за участие в конкурса за избор на изпълнител на прединвестиционно проучване за маршрута през наша територия ще се публикуват на 5 ноември на официалната интернет страница на БЕХ.

Този анализ трябва да даде отговор и на въпроса дали е икономически изгодно за България да участва в проекта.

Междувременно Русия отново постави пред Европейската комисия искането си “Южен поток“ и “Северен поток“ да получат от Брюксел статут на стратегически проекти, след като преди време такъв ѝ бе отказан..

На среща с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер руският вицепремиер Игор Сечин е отбелязал, че “Северен поток“ е в процес на реализация и изразил надежда, е и “Южен поток“ в скоро време ще бъде изведен на прагматичната плоскост, съобщава “Взгляд“.

Споделяне

Още по темата

Още от България