Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тръгва третият опит за продажба на “Булгартабак холдинг“

17 коментара
Тръгва третият опит за продажба на “Булгартабак холдинг“

Държавното участие в “Булгартабак Холдниг“ ще се продава чрез едностепенен конкурс, до който ще се допускат стратегически и финансови инвеститори, обяви във вторник Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Решението за приватизацията на 79.83 % от капитала на тютюневата компания и условията за участие в процедурата се очаква да бъдат обнародвани в Държавен вестник на 10 май, след което започват да текат сроковете за провеждането на конкурса, съобщи пред журналисти председателят на агенцията Емил Караниколов.

Той допълни, че интерес към “Булгартабак“ вече са заявили трима стратегически инвеститора -"Филип Морис", "Джапан табако интернешънъл" и корейската КТ&G.

В активите на холдинга са софийската и благоевградската цигарени фабрики, както и дружеството за преработка на тютюните в плевенското село Ясен. Компанията държи търговските марки на най-популярните български цигари.

Това е третият опит за приватизацията на тютюневия холдинг, след като през 2002 г. и 2005 г. пропаднаха съответно сделките с предишните избрани кандидат-купувачи “Табако Кепитъл Партнърс“ и “Бритиш Американ Табако“. Междувременно холдингът сам проведе процедури за продажбата на цигарените си фабрики в Пловдив и Стара Загора, които бяха купени през борсата от фирми, свързани с "Винпром-Пещера". Продадени бяха на пакети и преработвателните дружества без това в Ясен.

Сегашните потенциални кандидати могат за закупят конкурсната документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството, до 30 дни от публикуване на процедурата. Информационният меморандум струва 20 000 лв. и ще бъде предоставен на кандидатите, отговарящи на определени предварителни квалификационни критерии.

За стратегическите инвеститори едно от изискванията е да са по-големи от “Булгартабак”. “Не искаме да продадем кон на кокошка”, заяви Караниколов.

Този вид кандидати трябва да да се занимават с промишлена обработка на тютюн и тютюневи изделия и производство и продажба на тютюневи изделия и приходите им от тези дейности да са минимум 1 млрд. евро за всяка от последните три финансови години. Освен това стратегическият инвеститор трябва да има капацитет за промишлена обработка на тютюн най-малко 12 хил. тона и производство на не по-малко от 35 млрд. къса цигари годишно. Той трябва да е обработил не по-малко от 10 000 тона тютюн и да е произвел не по-малко от 20 млрд. къса цигари за последната финансова година, за която има изготвен одитиран финансов отчет.

"Нито една българска компания не отговаря на тези условия", обясни приватизационният шеф.

Изискванията към финансовия инвеститор са да управлява финансови и/или да притежава дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 1 млрд. евро, както за всяка от последните три финансови години, така и към датата на подаване на документите за доказване на съответствие с предварителните изисквания. Финансовият инвеститор трябва да е учредено и валидно съществуващо юридическо лице и да има собствен капитал не по-малко от 30 млн. лв.

В конкурсната документация за приватизацията не е поставена минимална цена, обясни Караниколов. Това е умишлено, за да не може офертите да гравитират около това изискване.

АПСК е наясно каква е минималната цена за “Булгартабак”, направена е приватизационна оценка, но умишлено тя не се обявява.

Тежестта на предложената от кандидатите цена ще дава максимум 35 от общо 100 точки за всички критерии, които ще доведат до крайната класация на кандидатите, обясни Караниколов.

С максимум 25 точки ще се оценява предложението на инвеститора за изкупуването на минимални количества български тютюн (40 000 – 60 000 тона тютюн) за задължителен срок от 5 години. Предложението за изкупуване на българки тютюн над пет години ще носи допълнителни 15 точки. Пет точки ще носи на претендентите предложението за минимален размер на авансови плащания за изкупуване на български тютюн. Още толкова ще се дават за предложения за инвестиции за срок от 2 години.

Срокът за подаване на обвързващи оферти е 15 часа на 110-тия ден от датата на обнародване на решението в Държавен вестник. До участие ще се допускат кандидатите, платили депозитът за участие от 10 млн. евро. Ще се отстраняват от процедурата офшорни фирми, дружества в ликвидация, обявени в несъстоятелност, както и лица, които имат просрочени публични задължения към българската държава и към търговски дружества с повече от 51 % държавно участие.

Социалните ангажименти, които ще трябва да поеме купувачът на “Булгартабак холдинг”, ще са включени директно в приватизационния договор и няма да могат да се предоговарят. Те изискват запазване на запазване на средно списъчния състав на дружеството от около 2400 души към момента на обявяване на процедурата. Ще могат да се освобождават само работниците, достигнали пенсионна възраст или онези, които сами са подали молби за напускане.

Няма да е разрешено създаването на специални фондове, от които ще се събират пари за освобождаване на работниците. Предвидени са и задължения за продължаване на колективния трудов договор.

Не се допуска възможността участника, спечелил конкурса да учреди специално създадено дъщерно дружество, което да скючи договора за приватизационна продажба на продаваните акции, обясниха още от агенцията.

През септември 2010 г. бе одобрен договорът с консултанта за приватизация на холдинга - банка Ситигруп. В края на 2009 г. министър Трайчо Трайков заяви, че продажбата на "Булгартабак" ще започне от 100 млн. евро. Очакването му бе приватизацията да е факт до средата на 2010 г.

"Благоевград БТ" очаква 20% ръст на продажбите за 2011 година, а "Булгартабак холдинг” има 17.2 млн. лв. консолидирана печалба за 2010 г.

За последните 12 месеца акциите на "Булгартабак холдинг” АД поскъпват с 66.19% до 29 лв. за акция и 214 млн. лв. пазарна капитализация. Максималната постигната на борсата цена за периода е 33.3 лв. за акция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. porednata ovca
  #17
 2. БКП-БСП
  #16
 3. Ivan Peev
  #15
 4. Анкета
  #14
 5. непушач
  #13
 6. пешо
  #12
 7. Непушач
  #11
 8. Фани
  #10
 9. голем смех
  #9
 10. Simo
  #8

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.