Три месеца преди крайния срок за усвояването на 45 млн. лв. по ОПРР

Тръгва ударно саниране на 222 блока с европари

Снимка: БГНЕС

"Доживях. Не вярвах, че ще се случи санирането, но строителите вече влязоха", коментира пред Mediapool Стамен Чакъров, домоуправител на жилищен блок в Кърджали.

"Вече има огромна разлика в комуникацията с Министерството на регионалното развитие за разлика от преди. В момента монтират скелето на нашия блок. Работата ще стане, направо не мога да повярвам". Това пък каза Диана Димитровa, домоуправител на блок на столичната улица "Крум Попов" 44 в кв. "Лозенец".

От 1 септември строители действат по обновяването на петдесетина блока в цялата страна, сочи справка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). До края на месеца ще бъдат подписани договори за общо 222 сгради, коментира пред Mediapool зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Най-много над 50 блока ще бъдат обновени в София. Почти във всеки областен град ще бъде саниран поне по един блок, като в големите градове са по десетина. Има и в по-малки градове като Казанлък например.

Плановете са за около два месеца една сграда да бъде санирана. Опитът със първите два обновени блока в София показа, че за това е нужно цяло лято. В регионалното министерство обаче са оптимисти, както и домоуправителите, и смятат, че ще успеят да се справят до края на годината, след като строителите са вече на терен. Стоян Чакъров дори коментира, че тяхната жилищна кооперация, която не е голяма – на четири етажа, санирането може да стане и за около 40 дни.

Допуска се, че за около 20 – 30 блока може да не приключи процесът по различни причини – отказ, забавяне на разрешително за строеж или някаква друга причина.

Така че дори да бъдат санирани около 200 сгради, планът ще бъде преизпълнен, смята Нанков. Първоначално в програмата бяха заложени 120 блока, но след това броят им беше увеличен на 180. За тях са заделени 45 млн. лв. в оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) 2007-2013 г.

В резултата на търговете сметките сочат, че може да бъде реализирана икономия между 1 и 3 млн. лв. Тези пари ще бъдат насочени към общините за изпълнени проекти по мярката "Зелена и достъпна градска среда" или за купуване на екологични автобуси.

Общо сключените договори по програмата за обновяване на българските домове по ОПРР са малко над 300. Живеещите в останалите около стотина блока обаче също могат да бъдат спокойни. Техните проекти ще бъдат финансирани по новата национална програма за безплатно саниране, обеща Николай Нанков.

Въпреки че първоначално се предвиждаше самоучастие на живеещите в сградата по обновяването на домовете по ОПРР в последствие и за тях то беше премахнато.

Възстановиха ни всички суми и депозита за участие от 500 лв. и тези по сметката във фалиралата КТБ, каза Стамен Чакъров.

Така от общия бюджет от 63 млн. лв. за обновяването на българските домове потънаха само 13 млн. лв. в обявената в несъстоятелност КТБ. Те бяха предвидени за раздаване на нисколихвени кредити на участващите в програмата за осигуряване на собственото финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес