Тръгва усвояването на 4 млрд. евро за транспортни и екопроекти

Тръгва усвояването на 4 млрд. евро за транспортни и екопроекти

Пред България стои предизвикателство е да усвои възможно най-много от средствата по двете оперативни програми, финансирани от Европейския съюз, с най-висок бюджет от седемте програми на страната за периода 2007-2013 г. Това заяви във вторник еврокомисарят за регионална политика Данута Хюбнер, която подписа с министрите на транспорта Петър Мутафчиев и на околната среда и водите екологията Джевдет Чакъров двете ресорни оперативни програми.

Средствата по тях са за близо 4 млрд. евро, което е над 40 процента от бюджетите на седемте оперативни програми за България, подчерта Хюбнер.

Проблемът на България ще е в капацитета за усвояване на средствата на местно ниво, каза още еврокомисарят. Тя допълни, че са водени разговори с българското правителство за нуждите от инвестиции в служители за разработване на европроекти и това не трябва да е еднократен акт, за да се избяга от практиката обучени експерти да напускат общините и да започват работа в консултантски компании.

Европейската комисия има достатъчно механизми за контролиране на изразходването на отпусканите средства, както и такива да принуди правителството да наказва нарушителите, каза Хюбнер и препоръча да се подкрепя силната роля на Министерството на финансите в този процес.

Брюксел може да замрази и дори да принуди България да върне средства, ако се установи,че те не се харчат по предназначение и добре,допълни тя.

"Ясно ни е, че трябва да подготвим добри проекти",  каза транспортният министър Петър Мутафчиев.  Най-много пари от ресорната му оперативна програма ще отидат за пътна инфраструктура, противно на досегашните заявления, че основен приоритет ще е железопътният транспорт. Милиард евро ще отидат за магистралите "Струма" и "Марица", както и други пътища. 580 млн. евро са за железницата.

През януари ще бъдат отворени офертите и вероятно ще бъдат избрани изпълнителите по проекта за разширяване на софийското метро. Вероятно другата седмица пък ще бъдат отворени предложенията по някои от пътните отсечки, заложени в оперативната програма, съобщи зам.-министърът на транспорта Весела Господинова..

Мутафчиев подчерта, че страната ни трябва да изгради инфраструктурните си проекти в условията на екологичната мрежа НАТУРА 2000, затова е необходим сериозен диалог както с отговорните институции, така и с гражданските организации.

Оперативната програма "Околна среда" стартира с  проекти за градски пречиствателни станции за отпадни води, съобщи екоминистърът Джевдет Чакъров.  До 2010 г. трябва да бъдат в експлоатация 72 такива съоръжения.

От средата на декември ведомството ще започне работни срещи  по Южното и Северното Черноморие за изграждането на пречиствателни станции, от каквито имат спешна нужда разширяващите се курорти. Само за пречиствателни станции по Черноморието са предвидени между 200 и 220 млн. евро.

До средата на 2009 г. пък трябва да започне строежът на регионалните депа за твърди битови отпадъци, какъвто е другият основен приоритет на оперативната програма "Околна среда".

Споделяне

Още от Бизнес