Тръгват два рибарски проекта за близо 1 млн. лв.

Два договора за инвестиции в отглеждане и преработка на риби и аквакултури в размер на близо 1 млн. лв. ще бъдат финансирани по Оперативна програма за развитие на рибарството до 2013 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните в сряда.

Фирма “Деника-2007”, гр. Попово, област Търговище. ще вложи 618 221 лв. в ремонт на язовирите в селата Звезда и Кардам, предназначени за отглеждане на аквакултури. Европейската субсидия е 370 932 лв., което представлява 60% от общата стойност на проекта.

Варненската фирма “Блек сий шелс“ планира да инвестира 983 779 лв., от които над 590 хил. лв. са безвъзмездна помощ, в модернизация и разширение на ферма за отглеждане на черноморска миди.

"Блек сий шелс" са българо-ирландско дружество, което смята да изгради най-модерната и голяма ферма за отглеждане на черни миди в Европа. Когато фермата достигне пълния си капацитет, собствениците очакват да добиват 3500 тона миди годишно.

По-рано по програмата за рибарство беше одобрен проект за ферма за змиорки на стойност над 3 млн. лева.

Следващата седмица предстои да бъдат подписани още два договора по рибарската програма, която дълго време бе затлачена от предишното ръководство на Министерството на земеделието и храните. Новият министър обеща отпушване на финансирането на проекти, за което от европейските фондове са предвидени над 100 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?