Тръгват два рибарски проекта за близо 1 млн. лв.

Два договора за инвестиции в отглеждане и преработка на риби и аквакултури в размер на близо 1 млн. лв. ще бъдат финансирани по Оперативна програма за развитие на рибарството до 2013 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните в сряда.

Фирма “Деника-2007”, гр. Попово, област Търговище. ще вложи 618 221 лв. в ремонт на язовирите в селата Звезда и Кардам, предназначени за отглеждане на аквакултури. Европейската субсидия е 370 932 лв., което представлява 60% от общата стойност на проекта.

Варненската фирма “Блек сий шелс“ планира да инвестира 983 779 лв., от които над 590 хил. лв. са безвъзмездна помощ, в модернизация и разширение на ферма за отглеждане на черноморска миди.

"Блек сий шелс" са българо-ирландско дружество, което смята да изгради най-модерната и голяма ферма за отглеждане на черни миди в Европа. Когато фермата достигне пълния си капацитет, собствениците очакват да добиват 3500 тона миди годишно.

По-рано по програмата за рибарство беше одобрен проект за ферма за змиорки на стойност над 3 млн. лева.

Следващата седмица предстои да бъдат подписани още два договора по рибарската програма, която дълго време бе затлачена от предишното ръководство на Министерството на земеделието и храните. Новият министър обеща отпушване на финансирането на проекти, за което от европейските фондове са предвидени над 100 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?