Тръгват катарски заеми за фермерите, ще ги връщат в агнета и пилета

Тръгват катарски заеми за фермерите, ще ги връщат в агнета и пилета

Нова схема за подпомагане на животновъдите ще бъде приложена с част от средствата, които ще вложи Катар в Българската народна банка. От тези средства българските животновъди ще получават заеми, но ще ги връщат чрез продукция, съобщи в неделя пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

В края на миналата седмица премиерът на Катар, който бе на визита у нас, съобщи, че в знак, че катарските намерения за инвестиции за сериозни, страната му ще внесе на депозит в БНБ 200 млн. долара. Сега от думите на Борисов става ясно, че се обмисля финансово-натурална схема за подпомагане на фермерите.

 

"Дават се пари за фураж на производителите, които след една година го връщат с агнета, телета или пилета. Парите, които са на депозит в БНБ банка от страна на Катар, част от тях да отидат в Българската банка за развитие, а вече от там нататък ще изградиме предприятие, то го има в Троян, което да оперира със средствата и съответно да ги раздава на малките и средни производители", опита се Борисов да обясни как ще става финансирането.

 

Той посочи, че ако на сто малки производители със 10 или 20 овце им се дадат пари или фураж, те трябва да "произведат" от тях агнета, телета или пилета. Следващата година, те ако са произвели 120 агнета, връщат 100, а това което остава е тяхната печалба, продължи премиерът.

 

Той дори бил обсъдил с катарския шейх, лихвата по тези кредити за животновъдите, ако изобщо има такава, да е символична - под 1 процент.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес