Тръгват концесиите на три терминала от порт Варна

В началото на 2005 г. ще стартира процедурата за концесиониране на пристанищен терминал Леспорт, Сомовит и за новия терминал за опасни товари Варна-Запад. Това съобщи вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев в Барселона, където е за официалното откриване на редовната линия на авиокомпания "България ер" София-Барселона-София.

Програмата му предвижда също посещение на барселонското пристанище, чийто опит частично ще използваме при концесионирането на български пристанища. Той е залегнал в голяма степен в закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Сред приликите в нормативната уредба на двете държави са наличието на държавна собственост на пристанищната територия и инфраструктурата, и частни оператори /концесионери/, които извършват пристанищните дейности и услуги. Продължителността на концесионния договор, предвиден и в двете законодателства, е до 50 години.

Очаква се Николай Василев да се срещне в четвъртък вечер с министъра на транспорта и развитието на Генералитета на Каталуния и с кмета на Барселона.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: