Тръгват първите 464 европроекти за полупазарни стопанства

Одобрени са първите 464 проекта на полупазарни стопанства по Програмата за развитие на селските райони до 2013 г. Тяхната стойност е 13.4 млн. лв., предстои обработването на още 425 заявления по тази мярка за финансиране по европрограмата за 12.1 млн. лв, съобщиха от Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) във вторник. Със субсидията се подпомагат дребни земеделски производители, искащи да обновят своите стопанства или да увеличат размера на отглежданите от тях култури или животни.

Приемът на проекти за финансиране бе спрян до 10 юни, за да може ДФЗ да навакса с разглеждането на подадените документи. Помощта се отпуска за максимум 5 години, като кандидатите могат да получат най-много по 1500 евро годишно.

От фонда съобщиха още, че са разплатили 433 проекта за 17.6 млн. лв. за създаване на стопанства от млади фермери”, за модернизация на земеделските стопанска са преведени 4.4 млн. лв.

Фермерите са получили по банковите си сметки и още 45.4 млн. лв. от дължимите им субсидии за обработване на единица площ през 2009 г. Платените пари са по заявления с изчистени застъпвания на площ и за необлагодетелствани райони.

Предстои и издължаване по платени 50 проекта за биологично пчеларство по агроекологичната мярка на европейската програма.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?