Тръгват преговори за по-евтин роуминг с Македония

50 ст. за минута разговор и МВ е постижима цена, след шест месеца се очакват първите резултати от разговорите между телекомите

Тръгват преговори за по-евтин роуминг с Македония

Меморандум за насърчаване на мобилните оператори на България и Македония да договорят по-ниски цени на разговорите между гражданите на двете държави в роуминг ще бъде подписан в четвъртък по време на заседание на правителствата на страните, което ще се проведе в Струмица.

Ако преговорите бъдат успешни и се постигнат цени за вход в мрежите на мобилните оператори от двете държави като договорените на територията на Европейския съюз, е възможно сегашните цени на разговори между близо 3 и 7 лв. за минута да паднат до 50 стотинки, по оценка на "Виваком".

Съгласно междуправителствения документ шест месеца след подписването му телекомите, работещи в България и Македония, трябва да докладват какви конкретни резултати са постигнати в преговорите на корпоративно ниво, заявиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията пред Mediapool. Според ведомството меморандумът не е формален акт, а  политическа подкрепа на установеното в сондажи желание на операторите и в двете страни да се свалят цените на разговорите между България и Македония.

Като краен резултат се очаква да се договори график за плавно намаляване на цените на роуминг таксите по подобие на този, които административно наложи Европейската комисия за територията на Евросъюза до пълното отпадане на тези тарифи през юни 2017 г. От "Мтел" и "Виваком" заявиха пред Mediapool, че подкрепят инициативата и ще работят за договаряне на по-ниски цени. "Теленор" посочи, че темата с приобщаването на Западните Балкани към европейските цифрови технологии е изключително актуална и компанията е за разширяването на европейската цифрова икономика, но като се запознаят с текста на меморандума ще могат да коментират реалистично ли е постигането на заложените цели и в какъв срок.

Амбициите на България са да стане първата държава от ЕС, която е преодоляла роуминг границата със Западните Балкани, каквато цел си постави и самата Еврокомисия, но започва да работи по въпроса от следващия юни. Свързаността със Западните Балкани в икономически, транспортен, енергиен и телекомуникационен аспект е акцентът на българското европредседателство в първата половина на 2018 г. "Наред с политическата подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани, правителството е решено да подкрепи и редица практически решения, които да подпомогнат развитието на региона като общ пазар от 22 млн. души", аргументират от Министерския съвет бъдещия меморандум.

От правителствената  пресслужба посочват, че в момента цените за мобилни разговори между България и Македония са едни от най-високите в Европа – между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута, а ползването на интернет струва около 25 лв. на мегабайт. Затова и ще се работи за намаляването на цените на роуминга и дори отпадането му, какъвто приоритет очерта и българския еврокомисар по информационните технологии Мария Габриел.

От "Мтел" коментираха, че са запознати с лансираната идея и я подкрепят, но засега не могат да прогнозират доколко е реалистично намаляването на цените в роуминг с Македония и кога това може да се случи.

Телекомът допълни още, че на този етап е трудно да се прогнозира с колко може да поевтинеят разговорите, защото това зависи от различни цени на едро за разплащанията между операторите – цени на едро за минута разговор, за пренос на данни, за кратки съобщения, цени за терминиране на международен трафик и др. Компанията припомня, че именно определянето на тези цени на едро отне десет години на Европейската комисия за намаляването на цените за роуминг в ЕС и достигането на днешните нива. "От наша страна ще бъдат положени всички усилия да няма такова забавяне" относно роуминга с Македония, допълниха от компанията..

Мтел припомни, че и в момента предлага на клиентите си много изгодни условия за разговори с Македония и Сърбия и срещу 1.99 лв. с ДДС на ден да ползват сто минути и също толкова кратки съобщение в препоръчани мрежи на Сърбия и Македония, както и 200MB за мобилен интернет на ден.

От "Виваком" заявиха, че принципно подкрепят инициативата за междудържавно споразумение, което да регламентира стъпките за намаляване на цените за роуминга в Западните Балкани, и ангажимента на институциите към това. Телекомът отбелязва, че правителственият меморандум трябва да регламентира намаляването на цените за разплащания на едро между операторите, което е предпоставка за намаляване на цените на дребно за потребителите. "Виваком" преговаря и има готовност да намали цените стига да има реципрочно намаление от страна на македонските оператори", посочва се в становището на оператора.

"При разплащания между операторите на нива около приложимите в ЕС, може да се очаква цена на минута и МВ в роуминг около 0.50 лв. За сравнение, в момента цените на разговорите са между 2-4 лв., а при ползването на MB могат да достигнат и до 20 лв.", посочиха от "Виваком".

И този оператор посочва, че в различни периоди е предлагал специфични допълнителни пакети за роуминг на своите клиенти, включително за страните от Балканския полуостров. Към настоящия момент "Виваком" подготвя нови допълнителни пакети на преференциални цени именно за балканските страни, допълват от телекома.

Становището на "Теленор" е, че "в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, темата за приобщаването на Западните Балкани към европейските цифрови политики става изключително актуална". Компанията обяви, че подкрепя разширяването на европейската цифрова икономика, тъй като това ще позволи на гражданите да се възползват от нови възможности, но с коментар в детайли ще може да направи като се запознае със съдържанието на меморандума между между българското Министерство на транспорта, информационните технология и съобщенията и Министерството на информационното общество и администрацията на Македония.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?