Тръгват проверки за незаконни къмпингари в Арапя

Тръгват проверки за незаконни къмпингари в Арапя

Община Царево започва проверки срещу незаконни къмпингари на територията на популярния морски къмпинг Арапя, съобщиха от кметството в сряда. За тоав са се разбрали кметът на общината Георги Лапчев, собственици на земи, хотели и бунгала в Арапя.

Действията се предприемат защото голяма част от собствениците на земи край къмпинга предоставят без да имат право на това терени на летовниците да разпъват палатки или да разположат каравани и микробуси. Обикновено става въпрос за земеделски земи и техните притежатели не плащат никакви данъци за приходите, които са получили от даването на терените на плажуващите край Арапя.

Освен това на разположилите на тези места палатки и каравани хора не се предоставят елементарни санитарни и хигиенни условия, а електрозахранването на къмпинговите места става чрез разклонители, минаващи през пясъка или под земята без да се виждат, посочват от общината. За изхвърлянето на генерираните от летовниците на незаконните места няма кой да се грижи, тъй като собствениците им не плащат такси за сметоизвозване и сметосъбиране,

На срещата част от собствениците на земи в региона са се оплакали от това, че много от тях не могат да променят предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди и не им се разрешава да изработят подробен устройствен план (ПУП) за имота си. От общината обаче посочват, че заради отменения от съда неин общ устройствен правилник, за момента са спрени всякакви процедури по промяна на статута на земите.

"С представителите на хората, които имат имоти на територията на къмпинга, ще работим в обща насока. Предстои ни да решаваме поетапно проблеми, които са с 20-годишна биография”, коментира Георги Лапчев в съобщението на администрацията си..

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?