Тръгват проверки за спазване на авторските права по зимните курорти

Тръгват проверки за спазване на авторските права по зимните курорти

Министерството на културата предупреди собствениците на хотели и ресторанти в зимните курорти, че започва проверки дали плащат за авторски права, за да могат законно да пускат на клиентите си телевизия, музика, видео или филми. Обикновено това задължение се урежда с договори с организациите за колективно управление на авторски права.

По закон търговските обекти нямат право да пускат на клиентите си музика, видео или филми, ако не са платили за авторските права.

"Извън обичайната контролна дейност на територията на цялата страна инспекторите на дирекция "Авторско право и сродните му права" ще извършат фокусирани проверки в зимните курорти, като кампанията ще стартира с проверки по време на предстоящия студентски празник (8-ми декември)", съобщиха от Министерството на културата.

Целта е да се спре неправомерното използване на закриляни от закона обекти на авторското право и сродните му права.

"Напомняме, че в частност на контрол подлежат хотели, заведения за хранене и развлечения, търговски и други обекти, в които се препредават телевизионни програми или се извършва озвучаване с музикални аудио- или видеозаписи", пише в съобщението.

Министерството на културата приканва хотелиерите и ресторантьорите да уредят съответното използване с правоносителите.

При констатиране на нарушения ще бъдат образувани административно-наказателни производства.

Наскоро министерството започна проверка на организациите за колективно управление на права. Проверяват се начините на събиране, разпределение и изплащане на авторите, наличието на легитимен софтуер за обработка на базите данни, както и изпълнението на други законови изисквания. Очаква се проверките да приключат до края на декември, а резултатите да бъдат обявени на сайта на министерството.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?