Трайчо Трайков към избирателите си: "Хора, не сте малко, имайте кураж!"

Кунева: Трайков събираше повече подкрепа от всички останали кандидати. Да пречим на това, не е разумно

Трайчо Трайков към избирателите си: "Хора, не сте малко, имайте кураж!"

"За мен преди всичко това е мажоритарен избор. Много често чувам: Г-н Трайков, или Трайчо, бихме гласували за вас, на за съжаление сме много малко. Хора, не сте малко. Имайте кураж, опитайте.“ С тези думи се обърна към своите евентуални симпатизанти и избиратели вероятният бъдещ кандидат за президент на Реформаторския блок. Повод за думите, казани пред Нова телевизия в петък, стана изразеното от водещия мнение, че „чисто социологически кандидат на РБ няма шанс да стане президент“.

Трайков изрази спокойствие, че има подкрепата на всички партии в Реформаторския блок.

"Аз само заявих каква отговорност съм готов да поема. Гражданският съвет ме номинира, а председателите на партиите са взели решението единодушно. Аз съм готов да се включа в този дебат”, заяви той.

"Неразбраната ирония е проблем на други специалисти. Имам подкрепата на всички партии на Реформаторския блок", коментира Трайков вчерашните лъкатушения на лидера на СДС Божидар Лукарски, който минути след огласяването на кандидатурата обяви, че не е съгласен с нея. После пък от негово име от СДС заявиха, че не била разбрана иронията му и че всъщност подкрепата на партията за Трайков остава.

Все пак по този повод той припомни афоризма: „Той няма врагове, но е интензивно нехаресван от приятелите си“.

"Това е двустранен процес, в който аз съм чул какво очакват останалите хора в РБ, както и и аз съм казал какво очаквам от тях. Този разговор не е напълно приключен, защото следващата седмица предстои Изпълнителен съвет, на който всичко трябва да стане окончателно ясно. За мен важното беше този дебат да се води, тъй като президентската институция в сегашния момент е изключително важна, колкото и някои да се опитват да я неглижират. Моментът е такъв, че кой ще бъде начело на България, е от съдбоносно значение”, коментира Трайков.

По думите му „трябва да се каже ясно, че в момента изборът, който е направила България и всички ние преди 20 години, трябва да бъде потвърден и защитен“, добави той.

Когато доживеем този чудесен ден, в който кандидатът на ГЕРБ бъде представен, се надявам да отпаднат съмненията дали и той ще работи в тази посока, тъй като ГЕРБ е партия с десно-центристки профил и ясно заявени евро-атлантически ценности. Въпросът е те да излъчат човек, който да може да защитава във всяка ситуация и във всеки момент този избор, каза Трайков.

Според него, когато бъде определен кандидатът на ГЕРБ, най-нормалното нещо би било да се постигне споразумение с РБ за взаимна подкрепа на балотажа, за този, който стигне до него.

Тогава с удоволствие ще дам подкрепата си за кандидат на ГЕРБ, освен ако нямам някакви големи резерви към човека, което не очаквам да стане. Ще очаквам обаче подкрепа от ГЕРБ и за мен, ако аз успея да отида на балотаж, декларира Трайков.

По думите му опозиционен президент няма, но е важно президентът да може да казва „Не” на всеки. Важна функция на държавния глава, която не е записана в конституцията, е да служи като своеобразен балансьор или коректив, ако се налага, на изпълнителната власт, обясни той.

Той даде да се разбере, че му е липсвала реакция от страна на президента Росен Плевнелиев по случая „Бююк“. Мисля, че освен въпросите на моментната целесъобразност, е важно да се спазват докрай законите в страната, които създават усещането на хората за власт, добави Трайков.

"Като цяло президентът Росен Плевнелиев в политическите си оценки е бил точен и в същото време се е стремял да запази максимална лоялност към партията, която го е издигнала. Понякога това може би го е карало да бъде по-обран”, отговори Трайчо Трайков на въпроса за отношението си към днешния президент.

Меглена Кунева: Трайков събираше повече подкрепа от останалите кандидати


Трайчо Трайков събираше повече подкрепа от всички останали кандидати. Да пречим на това, не е разумно, заяви в петък лидерът на Движение България на гражданите (ДБГ) и вицепремиер Меглена Кунева.

Тя обясни, че ДБГ не е оттеглила кандидатурата на Велислав Минеков за президент, но тя не събрала достатъчно подкрепа.

„Свикнала съм на търсене на консенсус, а понякога консенсусът изисква в името на общото някой да направи една крачка назад, за да можем всички да направим няколко крачки напред. Ние не отстъпихме от своя каниддат, но сме казали от самото начало, че ще застанем зад общата кандидатура на този, който събира повече подкрепа“, каза още лидерът на ДБГ.

Никой не е против никой, просто има различни предложения. Най-важното за нас е гласът на кандидата за президент, той ще бъде от РБ, ще говори за неща, които са важни за всички ни, посочи тя.

Кунева информира, че на 8 септември е определена среща в широк формат на Изпълнителния съвет на РБ. От тук нататък трябва да сме изключително организирани, да има много отчетлив профил на приоритетите на РБ, коментира тя.

Попитана дали е имало влияние от страна на премиера върху това кой ще бъде кандидатът на РБ, Меглена Кунева отговори: "Не, категорично".

Според Николай Ненчев Трайчо Трайков ще бъде добър кандидат за президент

Трайчо Трайков ще бъде добър кандидат, коментира в петък министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев, който настояваше за обща президентска кандидатура между ГЕРБ Реформаторския блок.

Смятам, че има много голям потенциал, а дали е избираем зависи от нас, партньорите в Реформаторския блок, от кампанията, която ще направим, от усилията, които е длъжна да положи всяка една от партиите в блока, каза Ненчев.

Попитан дали, ако кандидатът на РБ не стигне до балотаж, трябва да се подкрепи кандидатът на ГЕРБ, той отговори, че това е съвсем естествено, защото, освен че участват в управленската коалиция, а и по-голяма част от РБ са от едно политическо семейство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?