Трайчо Трайков: Ниското облагане на горивата дава възможност за свръхпечалба

Трайчо Трайков: Ниското облагане на горивата дава възможност за свръхпечалба

Държавата няма как да намали акцизите и данъците на горивата, защото те са на минималните равнища на ЕС, а ниското облагане дава възможност за свръхпечалба за търговците и производителите, където се корени проблемът. Това коментира в понеделник бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред бТВ. Той допълни, че преди 2-3 месеца цените са били 85-86 долара за барел петрол и оттогава постоянно падат, като в последните дни са 65-67 долара.

Той допълни, че не е много сигурен за какво са протестите, които се провеждат през последните дни.

"При горивата част от цената на всеки литър бензин или дизел зависи от международните пазари, а друга част – от данъците и акцизите на съответната държава", отбеляза още Трайков. По думите му в България винаги в последните 10 години акцизите и данъците са най-малка част като пропорция в цената на горивата – съответно 48% за бензина и 45% за дизела.

Според него няма математическа причина, поради която правителството да падне.

“Теоретично и на инат може да си стои, има и кой да го подкрепя в парламента. Не би било проблем правителството да остане. Още повече, като виждаме, че малката коалиция остана идеологически чиста сякаш. Въпреки че явно и Каракачанов е кривнал някъде от правата прокремълска линия, щом и на него му искат оставката Сидеров и Марешки”, каза Трайков.

Той коментира и внесения от антикорупционната комисия иск за отнемането на негово имущество за 2,4 млн. лева.

“Аз твърдя, че комисията разполага с категорични доказателства за произхода на всяка стотинка от моето имущество, но обратна връзка от тях нямам и не съм имал”, изтъкна Трайков.

“Поводът да започне КПКОНПИ да прави тази проверка е изфабрикуваното дело за продажбата на миноритарните дялове от ЕВН, което е сметотворно. Там обвинението срещу мен е, че като министър, въпреки че не осъществявам аз продажбата, не съм я спрял, въпреки че тя е в изпълнение на решение на Министерския съвет като мерки за подкрепа на фиска”, заяви Трайков.

Той припомни, че "предшественикът на тази комисия беше комисията за конфликт на интереси, известна, като Филип Златанов с тефтерчето“.

Споделяне

Още от България