Трайчо Трайков: Няма от какво ”Дунарит” да бъде спасяван

Трайчо Трайков

От няколко години насам светът е в ситуация, която не е добра за много хора, но е добра за оръжейната индустрия. Предприятията от бранша у нас са задръстени с поръчки, дори вечно закъсалото ВМЗ има поръчки и назначава нови хора. Няма от какво ”Дунарит” да бъде спасяван. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков във вторник пред бТВ по повод решението държавата да изкупи дълговете на оръжейното предприятие.

Според него действията на икономическия министър Емил Караниколов са странни.

Миналата седмица собственикът на "Емко“ и притежаващ акции в "Дунарит" бизнесмен Емилян Гебрев обяви и показа документите, че той е собственик на оръжейния завод в Русе и не е необходимо държавата да го спасява.

На следващия ден обаче икономическият министър Емил Караниколов разви тезата, тъй като вписването на собствеността, за което има съдебно решение, не е направено от Агенцията по вписванията, то "Дунарит" все още е собственост на "Кемира", дружество зад което стои фалиралия банкер Цветан Василев.

Караниколов каза още, че до края на тази седмица ще е готов анализ за установени от държавата около 20 млн. лв. дългове на оръжейното предприятие по различни цесии за кредити от фалиралата Корпоративна търговска банка, извън платените в края на август около 50 млн. лв. с лихвите по вземане, откупено от "Държавната консолидационна компания" (ДКК).

Чрез купуването на заем за 47 млн. лв. от КТБ, дължим от "Дунарит" и препродаван на няколко пъти на различни фирми, сред които и свързаната с депутата от ДПС Делян Пеевски офшорка "Виафот", ДКК смяташе да придобие завода, но той си плати борча.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес