Трайчо Трайков обясни защо е против разрушаването на Осмоъгълния

Снимка: БГНЕС

Политикът от "Нова Република" и бивш десен кандидат-президент Трайчо Трайков разгорещи полемиката сред привържениците си, изказвайки мнение, че е против разрушаването на паметника "1300 години България" пред НДК, известен като "Осмоъгълния пето..ник". По думите му това е акт на варварщина. Съмишленици на Трайков възроптаха срещу позицията му, след което той им отговори с по-пространен коментар, в който заяви, че винаги се е дразнил от "крайното опростяване на нещата и дори още повече - компенсаторното предозиране."

Ето първата публикация на Трайчо Трайков от 11 юли:

"Не виждам нищо чак толкова комунистическо, нито обидно за някого в паметника "1300 години България" и намирам варварщината с разрушаването му за проява на много лош вкус. Имам чувството, че някои хора са готови да разчистят и всичко друго от тази епоха, само и само да не се говори за унизителния монумент в Борисовата градина."

В сряда Трайков отговори на опонентите си така:

"Благодаря на всички, които дадоха културен фийдбек, вкл. и остро критичен. Вижте, ако се грижех предимно за комфорта си, отдавна щях да съм в прекрасни и взаимноизгодни отношения с "Газпром", "Лукойл", "Атомстройекспорт", прокуратурата и други подобни, а по телевизорите щяха да ме питат: "Как успявате да сте едновременно неуморен строител и брилянтен стратег, г-н министър (президент, депутат, комисар и т.н.)? Не се ли уморявате да работите толкова много?" И в сегашния случай позицията ми не ми носи никакъв бонус в общината и СОС, както някой заподозря, тъй като там отдавна има на практика пълно единодушие за демонтажа, извървяна е цялата законова процедура и естествено хората желаят по-бързо да се приключва с тази история.

Просто винаги ме е дразнило крайното опростяване на нещата и дори още повече - компенсаторното предозиране. Например най-големите бандити са винаги дълбоко религиозни (никой да не се засяга, моля!). И сега бас държа, че премахването на монумента няма да е "едно добро начало", а утре, като попитате за ПСА/ МОЧА (Паметник на съветската армия/Монумент на окупационната червена армия – бел.ред.), ще ви кажат - айде спрете се вече бе, цяла София ли да съборим за вашия кеф?! Защото смелостта за възстановяване на историческата и човешката справедливост често се изчерпва с безопасните действия и спира доста преди радиоактивното поле на действащите инструменти на хибридната война, като ПСА/ МОЧА или мрачната обвързаност на вечния "елит" на прехода със службите на комунистическия режим.

Да, настаняването на Осмоъгълния върху войнишкия мемориал е отвратително и малоумно - но типично за мисленето на хората, които искаха да направят от половин България македонци, а останалите - съветски граждани. Войнишкият мемориал без грам съмнение трябва да бъде възстановен и ще можем да се извиним пред паметта на предците си, че някога сме допуснали да я осквернят. Да, Осмоъгълния е грозен! (макар че така са казвали и за Айфеловата кула и дома Витгенщайн - не ги сравнявам, просто възприятията понякога се променят). Опасен е - но и керемидите от собствената ви къща ще ви паднат на главата, ако не я поддържате. В крайна сметка обаче това е просто един български паметник, много спорен, но отдавна станал част от градския пейзаж - както каза една умна жена, "обрасъл с градски легенди". Място, на което, след като сме минали покрай сегмента от Берлинската стена и Паметника на жертвите на комунистическия режим, с лекота ще разкажа на децата си неща за онова време, а и отпреди това, които май няма да доживеем да видим смислено обяснени в учебниците по история, редактирани от ченгетата. Ето затова поех риска приятели да ме гледат под вежди, а некои разбирачи да злорадстват пред виртуалния ми нокдаун."

Споделяне

Още от България